Zásadní pochybení ruské armády, ale obrat války? Plukovník k úspěchu Ukrajinců

12.09.2022 18:52

Plukovník generálního štábu v záloze Zdeněk Petráš vyzdvihl ukrajinskou armádu, která prý rychlou ofenzivou překvapila nejen ruské síly, ale celý svět. Kromě momentu překvapení prý stojí za posledními úspěchy ukrajinské armády zejména chyby v ruském velení a nedostatek logistické a zpravodajské podpory na straně ruské armády.

Zásadní pochybení ruské armády, ale obrat války? Plukovník k úspěchu Ukrajinců
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Ukrajinci poslední týden při ofenzivě na severu země získali podle některých informací zpět téměř 8 000 km² v oblasti Charkova. Tím podle Petráše ukrajinská armáda překvapila celý svět. „Ukrajinská armáda nepřekvapila jen ruskou armádu, ale i světovou veřejnost, protože nikdo neočekával něco podobného v tak krátkém čase a s takovou intenzitou. Zjednodušeně řečeno lze říci, že Rusové podcenili pokrok ukrajinské armády a ukrajinská armáda využila principy operačního umění a překvapila Rusy na severu frontové linie,“ uvedl Petráš v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Proklamace obou stran, že chtějí dosáhnout definitivního vítězství, je podle vojenského experta nutné brát s rezervou a tento úspěch neznamená, že jsme svědky jednoznačného obratu ve vývoji války. „To ukáže až čas a za pár měsíců se uvidí, jakou roli v tom konfliktu to bude mít,“ mírnil přehnaný optimismus Petráš.

Jde podle něj určitě o zásadní selhání ruské armády v oblasti velení a řízení. „A souvisí to i s tím, že ruská armáda nemá dostatečnou logistickou a zpravodajskou podporu. V tom řízení a velení mají Rusové skutečně velký problém. Podpora zpravodajských služeb a materiální podpora západních zemí Ukrajině očividně dávají oproti Rusku velkou výhodu,“ všímá si Petráš.

„Ukrajinská armáda dokonale využila moment překvapení a identifikovala slabé místo protivníka a vedla útok ve správném směru. Ruská strana spíše očekávala ofenzivu na jihu, a to bylo zásadním momentem rychlého postupu, ukrajinská armáda získala iniciativu a ruské armádě nezbývalo nic jiného než ustupovat,“ vyhodnotil Petráš vývoj posledních dnů.

Právě práce ukrajinské zpravodajské podpory prý způsobila, že si ruské velení myslelo, že ukrajinská armáda bude útočit u Chersonu, zatímco se Ukrajinci nenápadně shromažďovali u Charkova. „Ukrajincům se podařilo ničit sklady materiálu a také zásobovací trasy a kvůli špatné koordinaci jednotek Rusové ustupovali jen za cenu výrazných ztrát vojenské techniky,“ vysvětloval Petráš z Univerzity obrany v Brně.

„Navíc když se podíváme na stav ruských jednotek, tak se zde poměrně málo nacházejí vojáci ruské národnosti a většinou jsou to lidé z národnostních menšin. Ukrajinci mají oproti nim devízu v tom morálním stavu, protože vědí, za co bojují,“ našel další výhody na straně Ukrajinců.

Posun ukrajinské armády se podle Petráše zatím nedá příliš předvídat. „Pokud se ale bude dařit Ukrajincům další postup, tak se ta válka bude vyvíjet pozitivním směrem, ale podle mě Ukrajina zatím nemá dostatek sil, aby v takovém postupu dále pokračovala po celé oblasti Donbasu. Může se jí ale podařit roztrhnout uskupení sil ruské armády a potom budou útočit na jednotlivé izolované jednotky, což je jednodušší než vést frontální útok na kompaktní vojsko,“ dodal Petráš, podle nějž se vývoj na bojišti mění každým dnem a jen těžko lze předvídat, čeho jsou Rusové ještě schopní a jak se bude konflikt dále vyvíjet.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…