Zásadní slova prezidenta Zemana: Klausova prezidentská kandidatura, další rána šéfovi NÚKIB a také Chovancovu „ministerstvu pravdy“

10.01.2019 22:45

Další Týden s prezidentem na TV Barrandov s Jaromírem Soukupem přinesl jako vždy mnoho zajímavých postřehů. Zazněly názory na státní rozpočet, „kauzu Huawei“, i na téma hodnocení euroatlantických vztahů.

Zásadní slova prezidenta Zemana: Klausova prezidentská kandidatura, další rána šéfovi NÚKIB a také Chovancovu „ministerstvu pravdy“
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident se hned v úvodu pozastavil nad zhodnocením svého vánočního projevu. U negativních reakcí se především pozastavil nad tím, že komentátory zaujaly pouze dvě minuty jeho celého proslovu, a to zmínka o „lepšolidech“.

Václav Klaus v nedávné době nevyloučil možnost prezidentské kandidatury. K této kandidatuře neměl Miloš Zeman námitky, pozastavil se také nad jejich vzájemným vztahem. Podle něho v minulosti měli nesouhlasů víc, než je tomu nyní. „Já jen budu rád, když v těch příštích prezidentských volbách budou kandidovat politici,“ uvedl prezident a přirovnal volbu prezidenta k operaci. Podle něj by to bylo podobné, jako by se člověk nechal operovat někým, kdo není medik.

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí
Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve své zprávě uvedl, že zařízení firmy Huawei představují bezpečnostní hrozbu. „Já bych zchladil emoce,“ uvedla hlava státu s tím, že nepochybuje o kvalifikaci Němců a dává přednost jejich hodnocení. Šéf německé BSI totiž přišel s tvrzením, že proto, aby bylo možné Huawei zakázat, chybějí důkazy o špionáži. Podle informací, které mají k dispozici někteří členové vlády, Čína po této kampani připravuje odvetná opatření. Němci jsou podle prezidenta desetkrát lépe informováni než ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Navrátil, myslí si prezident.  

Moderátora Jaromíra Soukupa zajímal názor na Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Zeman v tomto kontextu připomněl, že centrum zřídil bývalý ministr vnitra Milan Chovanec a tato dobře placená instituce nevydala podle jeho informací žádné zprávy. „Toto centrum nestojí za řeč,“ řekl Zeman a vyzval moderátora k věnování se důležitějším tématům. „Kdybychom dali na nějaké drby, tak bychom se museli zbláznit,“ pokračoval s tím, že je potřeba věřit faktům, a znovu odkázal na kauzu „Huawei“.

Státní rozpočet byl jedním z dalších témat Týdne s prezidentem. Podle hlavy státu je v tomto ohledu spíše důležité, jestli v tomto roce bude pokračovat pozitivní ekonomický vývoj. Nesouhlasí s kritikou opozice, která poukazuje na nesoulad mezi plánovaným deficitem a plněním. „Podporuji zvyšování minimální mzdy,“ uvedl s tím, že minimální mzda před sebou táhne další mzdy.

Nesouhlasí ale se zvýšením životního minima. „Samotné zvýšení životního minima nic neznamená,“  řekl a dodal, že si musíme uvědomit, že minimální mzdu zvyšujeme proto, aby se vyplatilo pracovat. Pokud se bude zvyšovat i životní minimum, narůstat budou i sociální dávky. „To pokládám za nesmysl,“ řekl svůj názor.

Došlo i na diskusi nad obědy zdarma pro školáky. „Jsem pro to, aby to dostávaly děti relativně chudých rodičů,“ uvedl s tím, že pokud by to dostávaly všechny děti, tak to podle něho vykazuje prvek plýtvání.

Závěrem došlo i na vztahy mezi Evropskou unií a USA. Podle prezidenta lze již v administrativě prezidenta Obamy pozorovat, že USA přesouvají pozornost z Evropy do Asie. Evropa je relativně klidná, zatímco Asie může představovat napětí. Proto se Trump rozhodl, že EU pro něho není tak důležitá. EU podle něj nemá bohužel přirozeného vůdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…