Zasahují politici do chodu ČEZu? Jeho šéf prozradil víc

28.09.2014 10:00

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro server Týden.cz prozradil, v čem se jeho styl řízení firmy liší od toho, jakým firmu vedl jeho předchůdce Martin Roman. Došlo i na otázku, zda ministr financí Andrej Babiš (ANO) zasahuje do chodu firmy. A zda to dělá exministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zasahují politici do chodu ČEZu? Jeho šéf prozradil víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Nejvýznamnější akcionářem společnosti ČEZ zůstává Česká republika, která má tedy zájem na tom, aby se společnosti dařilo. Současný ministr financí Andrej Babiš mluvil před časem také o tom, že by z firmy mohlo být vyvedeno víc peněz a stát by je mohl podle potřeby využít. Znamená to snad, že se snaží zasahovat do fungování firmy? A mluvil do ní Kalousek?

„Nepamatuji případ, kdy by nám politici mluvili do řízení firmy. Zajímají se o to, v jaké je kondici, jaká je strategie a s čím mohou počítat do budoucna. Ale ani jeden z nich nevstupoval do exekutivního řízení,“ prozrazuje Beneš.

Zpackaná energetická politika

Následně popsal, v čem se jeho styl řízení liší od řízení Martina Romana. Jeho předchůdce pracoval na expanzi firmy v zahraničí. Beneš se zaměřuje spíše na konsolidaci pozic firmy v Česku. Plánuje bojovat o ty klienty, které ČEZ v minulosti ztratil. Hodlá jim nabídnout lepší služby i servis.

Musí se prý také vypořádat s „totálně zpackanou evropskou energetickou politikou“. Počítalo se s tím, že se zdejší trh liberalizuje, ale každý stát jede podle svých vlastních not, což na společném evropském trhu vytváří zmatky. A do toho ještě vstoupila podpora obnovitelných zdrojů. V tomto nejistém světě se ČEZ hodlá zaměřit na provozování velkých elektráren a také na hledání nových příležitostí k růstu.

Celý rozhovor s Danielem Benešem si můžete přečíst v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…