Zastavit dotace? Nejlepší nápad, co z Bruselu přišel, jásají Svobodní. Ale všem, nejen Babišovi

30.08.2021 20:02 | Ze sítí

Pokud Česká republika nezlepší kontrolu střetu zájmů a poskytování dotací firmám ve svěřenských fondech, pohrozila Evropská komise pozastavením vyplácení všech dotací. Pokud k takovým krokům ve výsledku přistoupí, požadují Svobodní, aby tak činila důsledně. Upozorňují, že se problém nevyřeší, pokud dá stopku v čerpání dotací jen někomu.

Zastavit dotace? Nejlepší nápad, co z Bruselu přišel, jásají Svobodní. Ale všem, nejen Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

Varování Bruselu, že přestane vyplácet dotace, vyplývá z dopisu Komise, který minulý týden poslala Ministerstvu průmyslu a obchodu, resortu financí a Ministerstvu pro místní rozvoj. V šestistránkovém dopisu jsou české úřady vyzývány, aby podaly zprávu o opatřeních ke zlepšení fungování systému rozdělování evropských dotací. Informaci přinesl Český rozhlas.

Pokud by Česko výzvu vysokých představitelů Evropské komise na zlepšení kontroly nevyslyšelo, varují před „možným částečným přerušením platební lhůty“ u jakýchkoliv budoucích průběžných plateb.

Komise by tak mohla například pozastavit proplácení projektů, a to do doby, než by se české úřady s námitkami dostatečně vypořádaly.

Původní zdroj ZDE.

Pro Svobodné je však postup nedostatečný a vyzývají ještě k tvrdším krokům – dát jasnou stopku vyplácení dotací všem, bez výjimek.

„S nápadem Bruselu souhlasíme! Ale požadujeme důslednost. Přestat vyplácet úplně všechny evropské dotace všem! Snížit objem vyplácených evropských dotací na nulu!“ uvádějí na svých facebookových stránkách.

Přestat vyplácet úplně všechny evropské dotace však podle strany Brusel nemá ve své podstatě v úmyslu. „Škoda že tak to Brusel ale ve skutečnosti nemyslí. Stopnout dotace jen někomu totiž nestačí,“ dodávají znepokojeně závěrem.

Konkrétně Komise po Česku požaduje, aby ministerstva odpovídající za rozdělování evropských dotací vedla seznam veřejných funkcionářů a firem, které vlastní nebo ovládají. Brusel dále také požaduje, aby české úřady zavedly metodiku, podle které mají při posuzování střetu zájmů věnovat zvláštní pozornost firmám vloženým do svěřenských fondů.

Premiér Andrej Babiš, jehož se možný střet zájmů týká, se zatím odmítá k dopisu blíže vyjádřit.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…