Zástupkyně ombudsmana kritizuje moc přísná karanténní opatření. V zařízení pro cizince neměli dostatek čerstvého vzduchu

30.07.2020 12:54

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se domnívá, že některá zařízení byla kvůli riziku koronaviru izolovaná až příliš. Podle jejích slov také pracovníkům chyběly relevantní informace a metodické vedení. Píše to server Týden.cz.

Zástupkyně ombudsmana kritizuje moc přísná karanténní opatření. V zařízení pro cizince neměli dostatek čerstvého vzduchu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Podle Šimůnkové nedošlo v žádném z 12 zařízení, která navštívila, ke špatnému zacházení. Jako problematické však v některých případech označila striktní zákazy kontaktu, návštěv či vycházek. "Ačkoliv chápu důvody, které ředitele k přijetí opatření vedly, domnívám se, že zavedením plošných zákazů došlo k nepřiměřenému zásahu do práv dětí a jejich rodin," míní Šimůnková. Dodala, že podporuje zařízení, aby hledala cesty, jak bránit vnesení nákazy, aniž by docházelo k sociální izolaci.

Šimůnková pak vypíchla jedno ze zařízení pro cizince, kde podle ní vládla atmosféra, v níž se vytrácelo vnímání umístěných jako lidí a namísto toho na ně bylo pohlíženo jako na zdravotní hrozbu, i když měli negativní test na covid-19. "V jiných typech zařízení takto restriktivní opatření přijata nebyla," uvedla.

Pracovnice kanceláře Barbora Matějková pak dokonce doplnila, že cizinci neměli dostatek čerstvého vzduchu, informací a smysluplného lidského kontaktu. 

Zástupci kanceláře ombudsmana navštívili celkem dvě věznice, dvě zařízení sociálních služeb, čtyři zařízení pro děti, dvě pro cizince a dvě psychiatrické nemocnice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…