Zatímco se Západ hádal, Putin a Si Ťin-pching se domluvili. Zde je výsledek

11.06.2018 8:00

Summit G7 pořádaný v kanadském Quebecu má dohru. O tu se ale postarali úplně jiní světoví lídři v čínském městě Qingdao. Tam se paralelně s G7 koná setkání Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), která mimo jiné sdružuje Čínu, Rusko a Indii. Jednání od sebe nemohla být rozdílnější. Putin se chce setkat s Trumpem, pomoc nabídlo Rakousko.

Zatímco se Západ hádal, Putin a Si Ťin-pching se domluvili. Zde je výsledek
Foto: Instagram Angely Merkelové
Popisek: Foto ze summitu skupiny G7

Jednání se od sebe nemohla lišit více. Zatímco na summitu G7 panovala poměrně napjatá atmosféra, jak lze dovodit i z fotografií kolujících internetem, na setkání SCO byli jednotliví lídři přátelsky naladěni. Čínský prezident Si Ťin-pching si rozdílného průběhu obou jednání všiml také. „Unilateralismus, protekcionismus a boj proti globalizaci na sebe berou nové podoby,“ komentoval slova a činy Donalda Trumpa, který odvolal svůj podpis pod komuniké ze summitu G7, ve kterém se lídři původně zavázali k tvrdšímu přístupu k Rusku, nebo k důsledné snaze omezit íránský jaderný program.

Anketa

Vnímáte Václava Klause staršího jako zajímavou osobnost?

83%
17%
hlasovalo: 10010 lidí

Prezident Číny také hovořil o důležitosti „vzájemné spolupráce pro dobro všech“ a dodal, že jednotlivé velmoci by měly „odmítnout sebestředné, krátkozraké a izolující politické kroky“. SCO sdružuje kromě Číny, Ruska a Indie také Pákistán, Tádžikistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Kazachstán. Summitu se v roli pozorovatelů zúčastnili také zástupci Íránu, Běloruska, nebo Mongolska. Jak informuje server Deutsche Welle, ruský prezident Vladimir Putin si pochvaloval soudržnost skupiny, nejspíše právě proto, aby vyjádřil kontrast s průběhem zasedání skupiny G7. Putin řekl, že organizace „se stala ještě silnější“.

Vladimir Putin se také vyjádřil k povaze vztahu mezi ním a americkým protějškem Donaldem Trumpem. Dal najevo touhu uspořádat společné setkání. „Jakmile budou Spojené státy připraveny, mítink můžeme uskutečnit,“ řekl během zasedání SCO. Ruský prezident zmínil, že několik zemí, včetně Rakouska, vyjádřilo ochotu setkání uspořádat. Putinovo vyjádření přichází poté, co americký prezident Donald Trump na summitu G7 oživil otázku ruské účasti. Zatímco většina účastníků summitu, v čele s kanadským premiérem Trudeauem, takovou myšlenku odmítla, Trump našel spojence v novopečeném italském premiérovi Giuseppe Contim. Ten se také přimluvil za to, aby se Rusko vrátilo k jednacímu stolu.

Deutsche Welle si také všímá zprávy čínského deníku People’s Daily, který na svůj web umístil videokoláž ze summitu G7 a setkání SCO. Zatímco na snímcích z G7 je patrná nevraživá nálada mezi většinou účastníků na jedné straně a Donaldem Trumpem na straně druhé, v kontrastu s tím jsou do videa vloženy záběry z poměrně poklidného průběhu setkání SCO. „G7 versus SCO – dva mítinky v jeden den,“ komentuje záběry čínský deník.

Vladimir Putin se chytil Trumpovy snahy o zasypání příkopů. Vyjádřil také naději, že by se Rusko mohlo opětovně připojit ke skupině G7, z níž bylo vyobcováno v reakci na obsazení Krymu v roce 2014. Putin prohlásil, že Rusko ze skupiny neodešlo dobrovolně a že velmi rád přivítá skupinu G7 v Moskvě, budou-li s tím její členové souhlasit.

„Nevybrali jsme si odchod, v jeden moment prostě naši kolegové ze všeobecně známých důvodů odmítli přijet do Moskvy,“ řekl Putin reportérům v čínském městě Qingdao. Jak informuje agentura Reuters, Putin neváhal porovnat domnělou váhu obou setkání. Společná kupní síla členů SCO totiž převyšuje kupní sílu členů G7.

Vztahy mezi USA a Ruskem by se mohly po posledních komentářích dočkat potřebného oživení. V předchozích měsících spíše utrpěly kvůli konfliktu v Sýrii a otrávení bývalého ruského špiona ve Velké Británii. Putin také souhlasil s Donaldem Trumpem a vyjádřil své vlastní obavy z opětovného nastartování závodů ve zbrojení. Všiml si také počínající obchodní války mezi USA a tradičními spojenci v Evropě. Řekl, že pokud USA uvalí dovozní cla na importované automobily, bude to mít závažné důsledky pro globální ekonomiku a zejména pro evropské státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…