Zavírání mešit nic nevyřeší. Islamisté si prý našli úplně jinou taktiku. Západ na ni jen bezbranně kouká...

29.11.2015 8:01

Profesor Scott Atran z Oxfordské univerzity představil výsledky rozsáhlého průzkumu, podle kterého je drtivá většina bojovníků Islámského státu rekrutována rodinnými příslušníky nebo přáteli. Naopak přímo v mešitách prý získávají radikálové jen minimální počet budoucích bojovníků.

Zavírání mešit nic nevyřeší. Islamisté si prý našli úplně jinou taktiku. Západ na ni jen bezbranně kouká...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Atran výsledky průzkumu představil na diskusi pořádané OSN v New Yorku, když konstatoval, že tři čtvrtiny bojovníků Islámského státu jsou údajně rekrutovány jejich rodinnými příslušníky. Dvacet procent z nich potom získává ISIS prostřednictvím působení jejich přátel a kolegů v práci. Independent v této souvislosti poukazuje na výzvy adresované muslimské komunitě, aby imámové odsuzovali extremismus při svých kázáních v mešitách. „Náš výzkum však ukázal, že radikalizace se jen zřídka vyskytuje právě v mešitách a málokdy probíhá tak, že by se k ní nechali jedinci přesvědčit od neznámého člověka,“ tvrdí Atran.

Celý text v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Dále americko-francouzský antropolog tvrdí, že Islámský stát má „revoluční tah na branku“ podobně jako kdysi strůjci francouzské nebo bolševické revoluce a vzestupu nacistů v Hitlerově Německu. „Západ zcela nesprávně označuje Islámský stát za dílo primitivních teroristů. Ve skutečnosti mládež dokážou získat pro svoji věc mnohem snadněji než vlády, jež proti tomuto zlu bojují,“ říká Atran s tím, že značný počet zrekrutovaných bojovníků ISIS dokonce pochází z křesťanských rodin a právě ti jsou prý ze všech nejkrutější. „Pro většinu z nich jde o způsob, jak se stát slavným a zažít dobrodružství. Džihád jim prostě nabízí možnost, jak se stát hrdinou.“

„Islámský stát představuje předvoj nejdynamičtějšího antikulturního revolučního hnutí od skončení druhé světové války. Stejně tak se podařilo ISIS získat největší počet dobrovolníků za poslední dekády. Pokud se nepodaří OSN či dalším organizacím přijít na to, jakým způsobem a proč se daří rekrutovat radikálům další a další dobrovolníky, čekají nás v dalších dekádách obrovské problémy,“ uvádí Atran a odmítá, že by většina nových rekrutů ISIS měla jen vymytý mozek či měla nějaké závažné morální nedostatky. „Většina z nich se připojí k Islámskému státu ochotně a o své vůli. Teroristické útoky v Paříži jsou součástí jejich herního plánu. Neexistuje žádná šance, že by se na tom něco změnilo,“ je přesvědčen Atran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…