Zavražděný saúdskoarabský novinář. Jeho odvrácená tvář, o které se dnes nemluví

03.11.2018 11:53

V kauze zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího si odborník na Blízký a Střední východ Břetislav Tureček všímá toho, že stále zůstávají stranou pozornosti skutečné motivy vraždy. Kromě toho poukazuje na to, že spíše legendou než reálným popisem je vykreslování Chášukdžího jako kladného hrdiny a bojovníka za svobodu. „Od ‚dělníka‘ džihádistů k hrdinovi,“ popsal ve svém textu pro Lidové noviny životní dráhu novináře.

Zavražděný saúdskoarabský novinář. Jeho odvrácená tvář, o které se dnes nemluví
Foto: Václa Fiala
Popisek: Bývalý novinář, odborník na Blízký a Střední východ, Břetislav Tureček v Plzni

Chášukdží dlouho sloužil jako mediální poradce klíčovým saúdskoarabským ambasádám na Západě, měl blízko k šéfovi tajné služby princi Turkímu a někdy po světě cestoval v delegaci tehdejšího krále Abdalláha.

Když jej však před měsícem saúdskoarabské komando zavraždilo na generálním konzulátu v Istanbulu, okamžitě se vynořila zjednodušená legenda, že Chášukdží byl neohroženým komentátorem. „Komentátorem, který doplatil na to, že vyzýval k větší svobodě slova v  arabském světě a kritizoval kontroverzní politiku korunního prince Muhammada bin Salmána,“ dodává Tureček.

Upozorňuje tak na to, že faktický vládce monarchie věnoval enormní úsilí a prostředky na budování blyštivého obrazu svého reformního plánu Vize 2030 i sebe sama a Chášukdžího texty, publikované mj. listem Washington Post, tuto PR kampaň dost poškozovaly.

Anketa

Jste pro stažení našich vojsk z Afghánistánu?

93%
7%
hlasovalo: 15512 lidí
„Muhammad bin Salmán tedy mohl mít skutečně zájem zasvěceného odpadlíka, který teprve loni z monarchie dobrovolně odešel do Spojených států, jednou provždy umlčet,“ nevylučuje odborník.

Ať už tato předem plánovaná vražda proběhla jakkoli, není jisté, kdo a z jakých pater rijádského establishmentu ji nařídil. „Natož zda to skutečně byl korunní princ. Anebo naopak někdo, kdo ho takto chtěl zdiskreditovat,“ uvedl Tureček a dodal, že není ani vyloučeno, že vražda nemusela být záměrnou součástí, ale vhodným spouštěčem k novému kolu zákulisních bojů o moc uvnitř domu Saúdů.

Muhammad bin Salmán už coby ministr obrany prý zavlekl zemi do problematické války v Jemenu, vyvolal roztržku se sousedním Katarem, loni nechal do Rijádu unést libanonského premiéra Saada Harírího a pozatýkat desítky vlivných saúdských činitelů. „To vše mohlo jedině rozšířit šiky jeho nepřátel,“ podotkl.

Rozporuplná zůstává i životní dráha zavražděného Chášukdžího. Ten se po své smrti sice zařadil mezi ikony boje za svobodu slova, ale o desítky let dříve byl prý zapáleným aktivistou Muslimského bratrstva a netajil se osobními vazbami na pozdějšího vůdce teroristické sítě al-Káida Usámu bin Ládina.

„Znali se ze saúdskoarabské Džiddy, znovu se jejich cesty proťaly v Afghánistánu 80. let, kde se Usáma podílel na povstalecké kampani mudžáhidů proti komunistické vládě a sovětské okupaci,“ uvedl Tureček a přiblížil, že Chášukdží tam byl z dnešního pohledu pilným a přesvědčeným dělníkem mediálního křídla džihádistů. Nadšeně a nekriticky reportoval prý o „spravedlivém boji“ mudžáhidů proti Brežněvově „říši zla“.

„Byl tam především jako novinář nepochybně sympatizující s afghánským džihádem. To tam ale byla většina arabských novinářů a také mnoho novinářů západních,“ uvedl norský badatel Thomas Hegghammer z Norwegian Defence Research Establishment, který se Chášukdžího rolí v afghánské válce zabýval.

I když se Chášukdží angažoval ve prospěch politického islámu, na škále blízkovýchodních ideologií prý zdaleka nepatřil k extrému. Zasazoval se prý za větší roli Muslimského bratrstva prostřednictvím demokratického volebního procesu a kritizoval Rijád za to, že se tento trend snažil mařit podporou drakonických režimů, jako je ten dnešní v Egyptě.

Opakovaně prý také odsoudil teroristické útoky z 11. září. Když pak v květnu 2011 Američané zabili Usámu bin Ládina, Chášukdží svého přítele s pověstí globálního arciteroristy na Twitteru vyprovodil těmito slovy: „Zhroutil jsem se v slzách, v  zármutku za tebe, Abú Abdulláhu. Byl jsi skvělým a odvážným člověkem v těch krásných časech v Afghánistánu, než ses poddal nenávisti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…