Zavřít, či nezavřít? Honzejk a Fischer o Martinu Konvičkovi

26.11.2015 9:00

Je správné, že policie stíhá lídra Bloku proti islámu Martina Konvičku za údajné podněcování nenávisti vůči muslimům, kterého se měl dopustit na Facebooku? Komentátoři Hospodářských novin Petrové Honzejk a Fischer se neshodnou. Debata o kriminalizaci projevů nenávisti je však prý marná, neboť na prezidenta Zemana, který dle Honzejka prezentuje nebezpečnější názory než Konvička, trestní zákon stejně nemůže.

Zavřít, či nezavřít? Honzejk a Fischer o Martinu Konvičkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

Fischer se skrze stránky Hospodářských novin zařadil do tábora těch, kteří vítají trestní stíhání nenávistných projevů. „Právo mluvit ve veřejném prostoru by mělo být spojené s vědomím tíhy slov. Kdo se nebojí veřejně nenávidět a vyzývat k likvidaci jiných lidí, musí být připraven přijmout odpovědnost za to, že slova tak snadno dostávají konkrétní fyzickou sílu,“ míní novinář.

Jeho kolega z redakce – Petr Honzejk – zastává opačný názor. A má pro to hned několik důvodů. Proti stíhání nenávistných projevů dle jeho názoru hovoří kupříkladu to, že nelze objektivně stanovit, jak je hlásání extrémních názorů nebezpečné. Honzejk se tak přimlouvá za vyřazení verbálních zločinů z trestního zákona. Nově bychom se prý mohli inspirovat americkým pojetím „plácej si, co chceš, ale když na někoho vztáhneš ruku, dostaneš dle zákona co proto“.

„Častým argumentem pro kriminalizaci extrémních názorových projevů je, že od slov k činům vede přímá linka. V Evropě, se zkušeností holokaustu, který začal vyřváváním hnědokošiláčů v bavorských pivnicích, to má logiku. Jenže opravdu je nutné na každého nenávistníka pohlížet rovnou jako na Hitlera? S veškerou úctou: Jedna konvička holokaust nedělá. Možnost zneužití paragrafu o šíření nenávisti je možná větším rizikem než jakékoliv facebookové výzvy,“ myslí si Honzejk, podle něhož navíc stíhání Konvičky jeho nenávistné pohledy nezlikviduje. Ba naopak, dodá jim energii, vyrobí z něj mučedníka a přihraje mu další přívržence.

Honzejk však podotýká, že i kdyby Konvička jako osoba zmizel, nevyřeší se nic. „Mnohem nebezpečnější je, že podobné názory zastává a prezentuje prezident Zeman. Z toho, že na něj trestní zákon nemůže, je vidět, jak je kriminalizace projevů nenávisti marná,“ povzdechl si komentátor Hospodářských novin.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…