Zbořil: Americký prezident neřídí všechno, uvědomme si to. Takže volby v USA...

07.11.2020 8:14

Nesmíme podlehnout audiovizuálnímu klamu, že americké volby jsou vše proměňující a na všechno působící, říká politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnízpravy.cz. Připojil komentář ke konfliktu o Náhorní Karabach a mezi Čínou a Indií o Kašmír.

Zbořil: Americký prezident neřídí všechno, uvědomme si to. Takže volby v USA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Uvědomme si ale, že prezident USA ne všechno řídí,“ říká Zbořil na úvodu k těsnému boji o křeslo v Bílém domě. „Politické, mocenské, správní struktury jsou tak složité a tak rozsáhlé, že dost často vzniká dojem nebo je to dokonce skutečnost, že prezident ani neví a ani nemůže vědět o tom, co se děje v nějakých jiných segmentech americké politiky, takže někdo vyhraje, někdo prohraje,“ zdůrazňuje politolog.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
Pokud dojde k nějakým vnitřním nepokojům ve Spojených státech, budou nesrovnatelné vůči tomu, co můžeme hledat v jiné části světa. „Například, když už jsme hrdí na svoje členství v Evropské unii, tak co se bude dál dít s problémem islámských bojovníků, kteří se volně pohybují po Evropě, nikdo už je nemůže spočítat, a ačkoliv Karel Schwarzenberg tvrdí, že by je měla Česká republika zvát a nějak to zvládnout, tak se vlastně ukazuje, že je to nezvládnutelné,“ upozorňuje na palčivější problémy.

Možná právě americká politika si našla cestu k islámským zemím. „A zda jsou prsty amerických tajných služeb, tím myslím včetně i těch vojenských, za tím masivním útokem těch komand, kterým pracovně říkáme, že reprezentují Islámský stát, to my vlastně nevíme, ty skupiny mohou být financovány ze všech možných zdrojů, ale možná, že i americká zahraniční politika si našla cestu k islámským zemím. Není to jenom Saúdská Arábie nebo státy Zálivu, ale jsou to země, kde ta možnost vzniku nového konfliktu je snadno možná,“ pokračuje Zbořil.

Zmiňuje konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem, který by mohl vést ke konfliktu mezi Tureckem a Ruskou federací. „To je jeden z příkladů takového zamrzlého konfliktu nebo potenciálního konfliktu, ke kterému může velice brzy dojít,“ podotýká.

Toto téma rusko-tureckých válek nebo téma ruského tažení na jih trvá od konce 18. století a má mnoho peripetií. Podle Zbořila dává oběma válčícím stranám tolik možností k jeho řešení, že pokud do toho vstoupí USA, které v případě vítězství Joea Bidena by mohly mít ambicióznější zahraniční politiku, může dojít k jakémukoliv vývoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…