Zdaleka ne jen Maďarsko. Tyto všechny další země se chrání ploty na hranicích. Ale nemluví se o tom...

26.10.2015 16:59

Maďarsko se nedávno stalo terčem kritiky za svoje rozhodnutí oplotit hranice se Srbskem. Čtyři metry vysokou a původně 175 kilometrů dlouhou zeď, obehnanou ostnatým drátem, nyní rozšířili i na hranice s Chorvatskem. Jenže Maďaři nejsou zdaleka jediní, kdo takové zdi v Evropě staví. Bulhaři, Turci i Řekové už mají dávno postaveno, jen se o tom zkrátka již moc nepíše.

Zdaleka ne jen Maďarsko. Tyto všechny další země se chrání ploty na hranicích. Ale nemluví se o tom...
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Maďarsko již začalo stavět ochranný plot proti imigrantům

O maďarské zdi už ví snad celý svět. Maďarsko se svým rozhodnutím dostalo na pomyslný morální chvost Evropy a přední stránky západních médií. Xenofobní, správné, nacionalistické, špatné. Hodnocení padala ze všech stran a názorových uskupení. A z maďarského premiéra Viktora Orbána se stala světoznámá osobnost.

To všechno proběhlo celkem nedávno. Maďarsko přitom není zdaleka jedinou zemí, která stavěla plot. Zřejmě si proto jen vybrali nejméně příhodnou chvíli, či jen příliš hlasitou prezentaci. Kdežto takové Bulharsko začalo již v listopadu roku 2013 a nedávno svůj pět metrů vysoký plot na hranicích s Tureckem úspěšně dokončilo.

Na Řecko se v poslední době štěstí také neusmálo. Stala se z něj jedna z hlavních vstupních zemí pro uprchlíky do EU, muselo přijmout řadu úsporných opatření a vůbec na tom není dobře. Podle informací Deutsche Welle tam již na začátku roku 2011 žilo nelegálně více než 300 000 lidí. Když v prosinci 2012 dostavělo Řecko svůj čtyři metry vysoký plot na hranicích s Tureckem, kompletně to změnilo trasy uprchlíků mířících do Evropy.

A k tomu jsou tu snahy Turecka, jež se v červenci rozhodlo, že obežene plotem a zdmi svoje hranice se Sýrií. Celkem se jedná o zeď o délce 900 kilometrů. Příkopy, přenosné zdi, ploty, ostnatý drát – to všechno mělo vzniknout na základě spolupráce mezi USA a Tureckem.

Oficiálním záměrem bylo postavit zeď, která zabrání teroristům a pašerákům ve vstupu na turecké území. Poslední zprávy o turecké zdi jsou však z letošního srpna a informují o tom, že se jedná spíše o symbolické opatření s cílem zabránit dalšímu proudu uprchlíků.

Makedonie přišla s tím, že je také na čase oplotit hranice, a od té doby se o jejím rozhodnutí ale nemluví. Mezitím se však objevila nová zpráva o těch, kdo převezmou štafetu stavění zdí na hranicích. Představitelé Rumunska, Bulharska a Srbska se tuto neděli sešli, aby projednali společnou strategii pro boj s uprchlickou krizí. A výsledkem je, že pokud Německo uzavře hranice, vystaví se v Evropě další ploty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…