Zděšení v Rakousku: Balkán začínají ovládat muslimové. Je to vážné

28.06.2017 13:20

Server německého deníku Die Welt přinesl slova rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila. Ten dal najevo, že se obává postupující islamizace Balkánu. Varoval před snahou muslimských zemí, které se mohou pokusit získat tento evropský poloostrov pro sebe.

Zděšení v Rakousku: Balkán začínají ovládat muslimové. Je to vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

„Na Balkáně probíhá plíživá islamizace. Nad vlivem EU se tu smráká, zatímco Turecko a Saudská Arábie zde posilují své pozice, prohlásil rakouský ministr obrany. Vliv Turecka se projevuje především v Kosovu, Srbsku a Albánii. Dobrá zpráva to prý rozhodně není ani pro NATO, protože hrozí, že se v alianci bude stupňovat napětí, pokud bude Turecko budovat a posilovat vojenská působiště v těchto zemích.

Celý článek v němčině naleznete ZDE.

Pokud nebude Turecku ustupovat demokratické Německo a další země a budou dál prosazovat demokracii na Balkáně, stabilita v regionu nemusí být podle Doskozila v regionu ohrožena. Po celá desetiletí byl Balkán vnímán jako území, na jehož rozvoji má zájem především EU. Nyní tu však stále významnější roli hraje Turecko a Rusko, takže pozice EU je ohrožena. Evropští politici sice balkánským zemím v minulosti slibovali, že jednou vstoupí do Evropského společenství, jenže tento proces se táhne mnoho a mnoho let, a mnozí lidé žijící na Balkáně dnes Turecko a Rusko vnímají jako důležitější partnery.

Rakousko není členem NATO, Turecko totiž nesouhlasí s užší spoluprací aliance s Rakouskem. V tuto chvíli naši jižní sousedé spolupracují s NATO jen volně a poskytují alianci asi 700 svých vojáků. Pakliže se tento počet v budoucnu sníží, existuje obava, že se Turecko pokusí tuto mezeru vyplnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…