Zdražení hovězího masa by nemělo hrozit, uvedl Svaz obchodu

21.02.2019 22:42

Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonely v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

Zdražení hovězího masa by nemělo hrozit, uvedl Svaz obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

„Hovězí maso je jednou z mála potravinových komodit, ve kterých je Česká republika soběstačná. I z tohoto důvodu dlouhodobé výpadky v zásobování nehrozí, mohlo by však dojít ke snížení rozsahu nabídky,“ uvedl.

Podle Prouzy opatření Ministerstva zemědělství nepředstavují překážku pro zásobování obchodů hovězím, jako komplikaci je však vnímá. Doufá v to, že nařízení, podle kterého se musí před uvedením na trh polské hovězí kontrolovat na salmonely, bude zavedeno na nezbytně dlouhou dobu a nesníží polské dovozy.

Nejvyšší prioritou jsou pro obchodníky bezpečné a kvalitní potraviny na pultech, uvedl dále. „Dnes vydanému veterinárnímu opatření, které nařizuje laboratorní vyšetření každé zásilky hovězího masa z Polska, rozumíme a plně ho v zájmu ochrany spotřebitelů akceptujeme,“ dodal. Současná situace podle něj povede k posílení trendu, kdy se zákazníci více zajímají o kvalitní potraviny a o jejich původ.

Cena kilogramu hovězího zadního bez kosti se loni na konci roku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) pohybovala kolem 223 korun. Polského chlazeného hovězího masa se loni podle údajů ČSÚ do ČR dovezlo za 868,5 milionu korun, zmrazeného za 122,5 milionu korun. Soběstačnost ČR v hovězím mase byla loni podle Ministerstva zemědělství 122,4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…