Zdražování jídla: Profesor mluví o drastických číslech. Žádných pět procent...

23.01.2014 7:05

Deník Blesk informuje, že po předvánočním zásahu České národní banky drasticky rostou ceny potravin a důsledky oslabení české koruny jsou ještě horší, než se čekalo. Už i samy supermarkety přiznávají, že spotřebitelé pociťují důsledky rozhodnutí guvernéra Singera a dalších členů bankovní rady.

Zdražování jídla: Profesor mluví o drastických číslech. Žádných pět procent...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Anketa

Věříte nyní, na začátku roku 2014, že David Rath je vinen?

50%
50%
hlasovalo: 8152 lidí

Oslabení koruny vůči euru a dolaru mělo povzbudit Čechy, aby v předvánočním čase více nakupovali. Ekonomové však od začátku upozorňovali, že oslabení kurzu české koruny povede především ke zdražování. A to například i u základních potravin.

V lednu Potravinářská komora odhadovala, že ceny potravin vzrostou o pět až osm procent. Deník Blesk však nyní v supermarketech zjistil, že ceny kolikrát vzrostly o mnohem více - dokonce o desítky procent.

Podle srovnání Blesku například cena chleba stoupla o více než 12,5 procenta, brambory pak podražily o bezmála čtrnáct procent. A to není nic proti nárůstu cen ovoce a zeleniny, které se dovážejí. Rajčata se ve srovnání s listopadem nyní prodávají o plných 68,33 procent dráž.

„Jedním z důvodů je intervence ČNB a oslabená koruna,“ uvedla například mluvčí řetězce Albert. Vliv na zdražování připustil i nastupující ministr financí Andrej Babiš. Podle něj se guvernér Singer „podepsal“ zejména na ceně masa.

Podle profesora Jaroslava Vostatka z Vysoké školy finanční a správní, kterého deník oslovil, se tento efekt dal od začátku předpokládat. Intervence ČNB navíc podle něj byla tak drastická, že je klidně možné, že se budou ceny zvyšovat i nadále.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…