Zdroje: Zeman má plán, jak potopit Sobotkovi jeho Zaorálka

05.12.2013 10:33

Prezident Miloš Zeman se prý připravuje na možnost, že by odmítl Bohuslavu Sobotkovi jmenovat některé ministry. Server Aktuálně.cz získal informace, že prezident si od právníků nechává připravovat rozbory, které by jeho krok vysvětlily. Zeman prý za žádných okolností nechce jmenovat Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničí a vetoval by nejspíš i Jiřího Dienstbiera na Ministerstvo spravedlnosti.

Zdroje: Zeman má plán, jak potopit Sobotkovi jeho Zaorálka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Serveru dva nezávislé zdroje z prezidentova okruhu potvrdily, že prezident se svými konzultanty takový postup plánuje. Již několik týdnů prý chystá variantu odmítnutí některého z navržených ministrů.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček odmítl, že by existovala nějaká právní analýza možností nejmenování, kterou by si prezident nechal vypracovat. Upozornil však, že k tomuto tématu je veřejně dostupná rozsáhlá odborná literatura. Ovčáček výslovně zmínil komentář k Ústavě, který v roce 1997 sepsal profesor Dušan Hendrych.

Zmíněný Hendrychův komentář uvádí, že prezident nemůže jmenovat nikoho, koho mu nenavrhne premiér. To však neznamená, že by premiérovy návrhy musel akceptovat v plném rozsahu. Má prý možnost některé návrhy odmítnout.

Jeden ze zdrojů, který prezidentovy záměry serveru prozradil, prý poukázal i na jeden z precedentů, kterými prezident chce argumentovat. Jedná se o případ z roku 2002, kdy Václav Havel odmítl jmenovat poslance ČSSD Františka Brožíka místopředsedou Nejvyššího kontrolního úřadu. Toho již schválila Poslanecká sněmovna (ovládaná stranami opoziční smlouvy), ale prezident se zatvrdil. Argumentoval nedůvěryhodností kandidáta, například tím, že neodevzdal majetkové přiznání.

Miloš Zeman chce prý vést svou argumentaci po podobné linii. Oslovení právníci tuto možnost vesměs připouštějí, zdůrazňují však, že v tom případě je nesmírně důležité, aby důvod byl skutečně závažný a prezident jej řádně vysvětlil.

„Dá se to použít v případě, že by byl kandidát například trestán a tím byl nedůvěryhodný. Ne kvůli osobním sympatiím a antipatiím,“ zdůrazňuje například profesor Václav Pavlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…