Že by Rusové chtěli být ctnostní a konzervativní? Vždyť se podle toho nechovají. Jen trápí ženy a homosexuály, píše akademik z USA

08.09.2014 9:42

Marko Dumančić z Western Kentucky Univesity porovnává výsledky průzkumů veřejného mínění v oblasti genderu a sexuality s reálnou statistikou. Rusové chtějí být ctnostní, ale potratovost a rozvodovost zde prý patří k nejvyšším na světě.

Že by Rusové chtěli být ctnostní a konzervativní? Vždyť se podle toho nechovají. Jen trápí ženy a homosexuály, píše akademik z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Vzhledem k posledním událostem se zdá, že Rusko nejenom uvízlo v minulosti, ale rovněž to, že se snaží vrátit o několik století zpět co možná nejrychleji. Srovnávání liberálních intelektuálů a západních komentátoroů současného Ruska s jeho středověkou podobou se v tomto ohledu nezdá příliš přehnané. Rusko je jako masa ledovců plujících zpět do šestnáctého století, nechal se ostatně slyšet kontroverzní ruský spisovatel Vladimir Sorokon v rozhovoru pro BBC," připomíná Dumančić známý výrok.

„Sorokin ve zmíněném rozhovoru porovnával prezidenta Vladimira Putina s carem Ivanem Hrozným, který nechal v rámci rozpoutání krvavého teroru povraždit tisíce nevinných Rusů. Sorokin zmínil, že v Rusku vládne, stejně jako za časů Ivana Hrozného, centralizovaná vláda, jež je nedůvěryhodná a netransparentní. Putinův záměr oživit slávu pravoslavné církve, jejíž obřady i postoje se od středověku prakticky nezměnily, je potom jasným důkazem odklonu ruské kultury od liberálních hodnot," je přesvědčen Dumančić.

Nejvíce se podle Dumančiće návrat Kremlu do středověku ukazuje tehdy, když přijde řeč na gender a lidskou seuxualitu. „Ve svém nejnovějším prohlášení k Federálnímu shromáždění Putin mimo jiné poznamenal, že svět podporuje ruský záměr bránit tradiční hodnoty proti takzvané toleranci, jež je podle jeho názoru bezpohlavní a neplodná. Ruští úředníci se tohoto prezidentova postoje chytli se zarputilostí jim vlastní a začali jej šířit s takovou rychlostí a fanatismem, že to ani nestačí západní média sledovat," míní Dumančić.

„Členky radikálního feministiského hnutí Pussy Riot byly doslova zbičovány kozáckou policií během olympijských her v Soči. To vyděsilo všechna západní média, ale pravidelné pozorovatele dění v Rusku nikoli. V dumě jsou ženy zastoupeny pouze 14 %, domácí násilí na ženách je stíháno jen zřídka, ženy rovněž čelí každodenní diskriminaci v zaměstnání. To jsou přesně ty temné stránky Putinova občasného sexismu. Rusko se zaměřilo na šíření prorodinné a proporodní politiky a jakékoli zmínky o stížnostech či žalobách v této oblasti, které by mohly vrhnout stín na šťastnou a spokojenou ruskou rodinu, jsou umlčovány. Nejnovější průzkumy veřejného mínění zdánlivě ukazují, že Rusové tento způsob šíření morálního konzervatismu podporují," píše Dumančić.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Podle červnového průzkumu společnosti IPSOS MORI Global Trends Survey provedeném na vzorku 500 Rusů si 79 % mužů a 67 % žen myslí, že hlavní úloha ženy ve společnosti spočívá v plnění domácích povinností vůči manželovi a dětem. Z loňského průzkumu realizovaného společosti Pew zase vyplynulo, že asi dvě třetiny Rusů považuje homosexualitu a mimomanželské poměry za odsouzeníhodné. Podobný průzkum z března 2012, který zajišťoval ruský VtsIOM, ukázal, že 93 % Rusů považuje za svůj hlavní cíl založení rodiny a výchovu dětí," nechává Dumančić promluvit řeč čísel.

„Přes tyto postoje je však zřejmé, že příklon k tradičním hodnotám je spíš propaganda než skutečný odraz postojů ruské společnosti. V jistém smyslu jsou totiž Rusové na rodinu orientováni méně než západní společnost. Kupříkladu Rusové vedou světový žebříček rozvodovosti, což můžeme stěží považovat za vlastnost národa hlásícího se k tradičním rodinným hodnotám. Pikantní je, že nejčastějším důvodem k rozvodu je mimomanželský poměr. Tento nešvar přitom Rusové v onom průzkumu odsuzují stejně jako tolik nenáviděnou homosexualitu," přidává Dumančić konkrétní důkazy o nereálnosti výsledků těchto průzkumů.

„Počet potratů provedených v Rusku rovněž patří k nejvyšším na světě. Částečně z důvodu příliš drahé antikoncepce a také proto, že založení rodiny nepovažují ruské ženy za svoji prioritu. Rozdíly mezi realitou a průzkumy dokazuje i údajný nesmlouvavý postoj Rusů k homosexualitě. Přitom ve veřejném prostoru se často objevují transvestité a některé celebrity se staly slavnými právě díky dvojsmyslné prezentaci svého pohlaví," upozorňuje Dumančić.

„Nebylo by asi úplně fér vyvracet fakt, že Rusové by se rádi chovali a vypadali před ostatními ctnostně. Na druhou stranu rozdíly v jejich skutečném a navenek prezentovaném postoji vůči těmo citlivým tématům ukazuje, že měl Winston Churchill pravdu. Rusko je opravdu země plná paradoxů. Osobně nepochybuji o tom, že Rusové chějí pěstovat kult rodiny a ztělesňovat veškeré normativní standardy v rodinných i sexuálních otázkách. Stejně jako chtěli lidé ve viktoriánské době zůstat odolní vůči svým tělesným touhám," míní Dumančić.

„Realita tomu však v žádném případě neodpovídá. A to i přesto, že v četných průzkumech veřejně vyhlašují souhlas Putinové politice tradičních hodnot. V soukromí však svými skutky tyto hodnoty zrazují. Někteří západní pozorovatelé by proto měli přestat podporovat Putinovu propagandu, v rámci které líčí Rusko jako hlavního ochránce globálních rodinných hodnot. Lhostejno, co by to vlastně napovídalo o jeho režimu a současném Rusku. Pokud komentátoři při popisu Ruska vyjadřují svá zbožná přání, místo aby se snažili popisovat realitu, stávají se pouhou součástí Putinovy propagandy," kritizuje v závěru svého komentáře publikovaném v deníku The Moscow Times Dumančić Západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…