Že by každý, kdo žije na našem území, měl mít občanství? To ne, říkají Češi

22.04.2015 13:47

Češi, Moravané a Slezané jsou stále méně vstřícní k cizincům. Téměř tři čtvrtiny občanů si podle průzkumu agentury STEM myslí, že si české občanství nezaslouží zdaleka všichni lidé, kteří žijí na našem území. Dvě třetiny našich občanů považují cizince za příliš velké riziko pro Česko.

Že by každý, kdo žije na našem území, měl mít občanství? To ne, říkají Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

"Vstřícnost české veřejnosti k cizím státním příslušníkům na našem území je podle časových řad STEM na historicky nejnižší úrovni. Téměř tříčtvrtinová většina občanů (73 %) nesouhlasí s právem na občanství pro každého člověka žijícího v České republice. Podobně vysoký podíl lidí (69 %) odmítá výrok, že každá etnická menšina by měla mít možnost žít podle vlastních tradic. Dvoutřetinová většina Čechů (67 %) považuje cizince za příliš velké bezpečnostní riziko pro naši zemi. Názor na to, zda naši občané přistupují k cizím státním příslušníkům bez předsudků a zaujatosti, rozděluje veřejnost na dva početně vyrovnané tábory," píše agentura.

Zajímavé je, že je společnost téměř půl na půl rozdělena v názoru, zda se Češi, Moravané a Slezané dívají na cizince bez předsudků – 47 procent má za to, že jsme schopni naši zaujatost a předsudky v hodnocení cizinců odložit stranou, 53 procent to vidí jinak. Připomeňme si, že 67 procent občanů současně cizince vnímá jako riziko. Vliv na to může mít např. masakr ve francouzské redakci časopisu Charlie Hebdo.

Data také ukazují, že ve věkové skupině mezi 30 až 44 lety klesl počet občanů, kteří se domnívají, že by lidé žijící v Česku měli mít právo zachovávat vlastní tradice. Tolerance v tomto směru poklesla i mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…