Že se v Rusku nesmí kritizovat vláda? Tak si přečtěte, co všechno se tam odehrálo na předávání filmových cen

31.03.2017 8:06

Předávání prestižních filmových cen v Rusku se převrátilo v kritiku režimu. Policie zadržela organizátory nedělních všeruských protestů. Atmosféra v zemi houstne. O pomoci mladým ruským aktivistům se jedná i v americkém Senátu.

Že se v Rusku nesmí kritizovat vláda? Tak si přečtěte, co všechno se tam odehrálo na předávání filmových cen
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Před několika hodinami došlo v ruském hlavním městě k udílení prestižních filmových cen Ruské akademie kinematografického umění „Nika“. Letošní ceremoniál zaznamenal zřejmě rekordní počet politických proslovů souvisejících s masovými protesty z konce minulého týdne.

Letos bylo 30. jubileum předávání těchto filmových cen v Rusku. V jeho úvodu byl tedy připomenut rok 1987, kdy došlo v atmosféře gorbačovovské perestrojky k prvnímu předávání filmových ocenění.

Samotné udílení cen letos příliš překvapení nepřineslo; ceny byly uděleny přesně těm umělcům, u kterých se to předpokládalo. Mnohem zajímavější byla ovšem samotná atmosféra předávání cen a výstupy jednotlivých umělců.

Vše se odehrávalo ve stylu předávání posledních amerických Oscarů, pouze místo o Donaldu Trumpovi a rostoucím aktivismu ve Spojených státech ruští umělci hovořili především na téma demonstrací z minulého týdne, v rámci kterých zejména mladí Rusové zaplavili téměř 100 měst napříč celou euroasijskou zemí.

Například Vitalij Manskij, který získal ocenění za svůj dokumentární film s názvem „V paprscích slunce“, uvedl, že „Rusko se prozatím ještě nepřevrátilo v Severní Koreu“. „Posrali jsme to všechno sami, přišli jsme o vlastní zemi, proto jsme na tom ještě hůře, než lidé v Severní Koreji. Ti se do toho systému narodili, nic jiného neznají. My jsme měli volbu,“ řekl umělec.

Objevem roku za scénář a režii filmu „Sběratel“ se stal Alexej Krasovskij, který měl také mnoho co říci k masovým protestům. „V neděli 26. března vyšel za naší svobodu do ulic ruských měst ohromný počet lidí. Zadrženo bylo více než 1000 lidí, což je dvakrát více lidí, než sedí dnes zde v sále, dokážete si to představit?“ „Mnoho z těchto lidí bylo již odsouzeno, což znamená, že stráví své narozeniny, namísto doma se svou rodinou, v ruských věznicích. Chtěl bych tedy vás, zde přítomné, poprosit, abyste použili svůj vliv a pokusili se nějak ovlivnit osud těch zadržených. Koneckonců jsou to naši diváci, musíme se za ně postavit,“ dodal umělec a doprovázen bouřlivým aplausem se odporoučel z pódia.

Ještě delší projev k protestům z minulé neděle pronesl světoznámý ruský režisér Alexandr Sokurov, který rovněž přebral jednu z hlavních cen. „Stejně jako mnozí z vás jsem v neděli bedlivě sledoval to, co se odehrávalo v naší zemi. Měl jsem pocit, že vláda dělá ohromnou chybu v tom, jakým způsobem se chová k naší mládeži. Já jsem strávil dlouhá léta na univerzitě a dobře znám mentalitu mladých lidí. Naše dnešní vláda je bohužel odmítá vyslechnout,“ pronášel svá slova z pódia za stálého aplausu.

„Problém je v tom, že vláda se bojí konfrontace s mladými lidmi. Jsem za to, aby byl přijat zákon zakazující hrubě nakládat zejména s mladými dívkami. Kdybyste viděli ty hrůzy z minulé neděle, jakým způsobem se policie chovala vůči mladým dívkám. Bylo to opravdu hrubé násilí,“ zdůraznil. „My všichni neseme ohromnou odpovědnost. Všichni my, kteří máme co do činění s mládeží a obecně se vzděláváním, musíme bojovat, bojovat za lepší zítřky. Musíme uchránit naši mládež od barbarismu a dalších možných politických katastrof,“ zakončil svůj projev ruský režisér Sokurov, uznávaný za svou tvorbu po celém světě.

Opozice ve Spojených státech

Poslední vlna protestů napříč Ruskem se stala předmětem debat i v americkém Senátu, kde senátor Marco Rubio svolal speciální komisi sestávající z expertů na danou problematiku ve snaze přijít s řešením, jakým způsobem by mohly Spojené státy pomoci mladým lidem a obecně opozici v Rusku.

„Nejhorší, co se vám v Americe může stát, je to, že když prohrajete ve volbách, ztratíte svou pozici a musíte jít pracovat jako placený analytik. To je to nejhorší, co se vám tady v Americe může stát,“ uvedl senátor Marco Rubio na začátku slyšení, kterého se zúčastnil i známý ruský aktivista a předseda neziskové organizace „Otevřené Rusko“ Vladimir Kara-Murza, .

„V Rusku je situace evidentně jiná, můžete tam lehce přijít i o život. Zdá se, že téměř každý týden někdo z lidí nějakým způsobem spjatých s Ruskem, ať už se jedná o diplomata či nějakého Putinova kritika, skončí v márnici. Často se to děje za hranicemi Ruska, poslední případ byl na Ukrajině,“ vzpomněl Rubio.

 

„Do nekonečna jsou nám předkládány statistiky poukazující na to, že Vladimir Putin se v Rusku těší přízní u 80 % obyvatel. Na to mohu odpovědět zcela jednoduše – kdybych ovládal média v této zemi, těšil bych se zde podobné oblibě. ... Dění z posledních dnů a týdnů v Rusku dokazuje, že čím dál větší část zejména mladé ruské populace je politicky aktivní a nebojí se ukázat svou nevoli vůči Putinovu režimu. V této souvislosti by mě zajímalo, co můžeme my zde ve Spojených státech udělat pro to, abychom tyto mladé lidi podpořili,“ otázal se přítomných expertů Rubio.

„Překvapil mě rozsah celé akce, ne tolik demografie jejich účastníků. V posledních několika letech – od té doby, co jsme založili „Otevřené Rusko“ – jsme zorganizovali celou řadu různých akcí a potkali se s ohromným počtem zejména mladých Rusů. To, co se stává očividným, je fakt, že lidé v Rusku se stávají čím dál více angažovanými. Jimi zvolená role aktivních občanů je silnější než strach,“ uvedl známý ruský aktivista Vladimir Kara-Murzo před americkým Kongresem.

„Mluvím o ‚Putinově generaci‘, o lidech, kteří se narodili a vyrostli za jeho vlády. Putin tyto lidi pomalu ztrácí. Mladí lidé důvěřují mnohem více Twitteru a YouTube než federálním televizním kanálům,“ dodal Kara-Murzo.

Ruská vláda dostala strach z možné eskalace protestních akcí

Hned následující den po celonárodních ruských protestních akcích do kancelářských prostor Fondu boje proti korupci – který pomáhal protestní akce organizovat a vše prostřednictvím hned několika mediálních platforem sdílel s miliony Rusů – vtrhla ruská policie.

 

Celá budova byla obklíčena policejními důstojníky, kteří nejprve přerušily dodávky elektrické energie v budově. Později byla celá budova evakuována a všichni přítomní zaměstnanci Fondu boje proti korupci byli zadrženi.

Celkem bylo zadrženo 20 zaměstnanců, a to včetně samotného Navalného. Zabavena byla též veškerá technika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…