Zelené šílenství, rozčílil se ministr Havlíček. Konec naftových aut do roku 2035 je nesmysl

04.09.2021 17:43

Ministr průmyslu a obchodu, ale také dopravy a vicepremiér za hnutí ANO v rozhovoru pro deník Právo konstatoval, že nápad Evropské komise ukončit do roku 2035 výrobu automobilů se spalovacími motory se nachází mimo realitu. Člen vlády varoval před zeleným šílenstvím.

Zelené šílenství, rozčílil se ministr Havlíček. Konec  naftových aut do roku 2035 je nesmysl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Místopředseda vlády Karel Havlíček

Automobilový průmysl je jedním ze základních ekonomických pilířů této země. Proto nepřekvapí, že Karel Havlíček přistupuje k nápadu ukončit výrobu aut se spalovacími motory do roku 2035 velmi kriticky.

„Zásadně s tím nesouhlasíme. Respektujeme to, že se ekologizuje i doprava, respektujeme, že výroba je v rukou automobilek, a my do toho nemůžeme zasahovat. Ale na druhou stranu nemůžeme jen přihlížet tomu, že se vytváří cíle, které jsou nerealizovatelné. Uvědomme si, že v České republice teď jezdí přibližně 5,5 milionu aut, a budeme hodně rádi, když tady v roce 2030 bude 300 tisíc elektromobilů, tedy jen několik procent. Varianta, že by se v roce 2035 mělo skoncovat s prodejem aut se spalovacími motory, je zcela nereálná. Není to jen náš názor, je to názor rovněž dalších evropských zemí. Tento cíl se bude muset v každém případě přehodnotit. Toto jsou nejen zásadní změny, jsou s nimi spojeny obrovské náklady, a ty musí někdo zaplatit,“ varoval Havlíček.

„To barvení Evropy na zeleno je příliš zběsilé. Zde to nakonec ještě nedopadlo špatně, výroba stávající generace pokračuje a Škoda dostala od koncernu velký projekt, bude vyvíjet kompletní platformy pro malé vozy celého VW. To zde ještě nebylo,“ pokračoval vicepremiér.

Havlíček v této souvislosti varoval před zeleným šílenstvím, které podle něho zdražuje kde co.

„Další věcí je, že zelené šílenství, které letí Evropou, zdražuje další komodity zejména v oblasti energetiky. Odstupuje se od uhlí, současně některé země, i když jich není moc, odstupují od jádra, třeba Německo. To se také projevuje v cenách energie. Do toho roste cena ropy,“ pravil Havlíček.

Pár slov věnoval i covidu. Stejně jako šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš, ujistil veřejnost, že s dalšími lockdowny se nepočítá. Napomáhá tomu i to, že se v mnoha firmách nadále preventivně testuje, i když to není povinné.

Pokud se snad situace začne zhoršovat, může podle Havlíčka dojít na lokální uzávěry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…