Zelení se inspirovali u Obamy. A Liška si nepěkně rýpl do ODS a její kadeřnice

14.04.2014 11:12

Strana zelených chce jako jediná politická strana v Česku využívat k financování kampaně před volbami do Evropského parlamentu získávání prostředků od drobných a středních dárců. Díky tomu už týden po spuštění zelení překonali hranici první stovky přispěvatelů a vybrali již více než 120 tisíc korun.

Zelení se inspirovali u Obamy. A Liška si nepěkně rýpl do ODS a její kadeřnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Systémem financování založeným na menších dárcích se zelení inspirovali u úspěšné prezidentské kampaně Baracka Obamy z roku 2012. Podporovatelé mohou přispět na stránce www.ondrejliska.cz, kde si mohou přečíst krátký manifest Ondřeje Lišky a zvolit konkrétní částku a formu, kterou chtějí kampaň podpořit. Ondřeje Lišku již finančně podpořili například herečka Simona Babčáková, senátorka Eliška Wagnerová či advokát Václav Láska.

Miliony od kadeřnic nedostáváme

Všechny příspěvky jsou podle Strany zelených uvedeny na transparentním účtu tak, aby financování kampaně bylo maximálně průhledné a nabízelo možnost komukoliv do něj nahlédnout.

„Uplatňujeme pro své financování přísnější pravidla, než od nás vyžaduje zákon. Důležité je, že můžeme zaručit transparentnost vysoce nad rámec toho, co je u nás obvyklé, a tím se výrazně lišíme od ostatních českých stran financovaných neprůhlednými firmami z Karibských ostrovů či kadeřnicemi přispívajícími miliony do stranické pokladničky,” rýpl si předseda zelených Ondřej Liška do ODS. Občanští demokraté nicméně milionový dar od kadeřnice nakonec vrátili.

Fundraisingová kampaň byla spuštěna 17. března a dosud nejvyšším zaslaným příspěvkem bylo 10 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…