Zelení si vyhodnotili, proč prohráli. Nahlédněte

26.10.2017 18:38

Vedení pražských Zelených by mělo zůstat, příčinami neúspěchu ve volbách do sněmovny byly obava lidí z propadlého hlasu a nedůvěryhodnost předsedy strany Matěje Stropnického. Vyplývá to z ankety, ve které ČTK oslovila pražské členy Strany zelených. Podobně nízký počet hlasů jako letos získali Zelení v Praze naposledy ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Pražskou krajskou organizaci Zelených vedou spolupředsedové Tatiana Konrádová a Ondřej Mirovský.

Zelení si vyhodnotili, proč prohráli. Nahlédněte
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Za špatný výsledek převzal odpovědnost Matěj Stropnický jako předseda strany i jako pražský lídr. Není třeba stínat další hlavy,“ řekl ČTK Ondřej Rut z organizace strany v Praze 3. Na tom, že by mělo vedení pražské organizace zůstat, se shodla většina dotázaných. „Volební neúspěch Zelených je záležitostí celé strany, nikoli pouze pražského vedení,“ dodal předseda Základní organizace v Praze 9 Luboš Fendrych.

Podle předsedy Zelených v Praze 1 Petra Kučery však stranické špičky včetně krajských nedostatečně podporovaly volebního lídra ve snaze dostat Zelené do sněmovny. „Zodpovědnost jde v tomto jistě i na hlavy pražského vedení, které by mělo vyvodit důsledky,“ dodal.

„Důvodů, proč Zelené nevolit, jsme občanům nabídli až příliš mnoho, počínaje volebním lídrem,“ napsal ČTK František Vosecký, předseda Zelených v Praze 7. Na tom, že Stropnický působil na lidi nedůvěryhodně, se shodují i Fendrych a předseda organizace v Praze 8 Štěpán Klimeš. „Akcentování nedůvěryhodného Matěje Stropnického a neznámé Lucie Zachariášové namísto mnoha úspěšných zelených politiků voliče neoslovilo,“ uvedl Klimeš. Podle Klimeše je třeba, aby strana prošla hlubší proměnou.

Zelení spatřují důvod neúspěchu i v tom, že se voliči báli propadnutí hlasu. „Přestože se náš volební potenciál pohyboval podle průzkumů okolo sedmi či osmi procent, většina našich potenciálních voliček a voličů si nakonec vybrala strany, u nichž se jim pravděpodobnost, že se do sněmovny dostanou, jevila vyšší,“ soudí Petra Jelínková, která je spolupředsedkyní organizace Zelených ve třetí městské části.

Vosecký očekává, že příští volby, které budou do městských zastupitelstev, pro Zelené budou úspěšnější. Podle Mirovského by měli Zelení zopakovat volební model Trojkoalice, ve kterém spolupracují se Starosty a KDU-ČSL.

Pražské vedení mělo na starosti organizační stránku kampaně, obsahovou připravilo centrální vedení. „V tomto ohledu si myslím, že jsme udělali maximum a na ulicích jsme byli vidět ráno i odpoledne každý den,“ uvedl Mirovský. Podle Mirovského byla chyba, že Stropnický nasměroval stranu doleva.

Výsledky Zelených v předchozích volbách do sněmovny:

  Celkový výsledek (%) Celkový počet hlasů Výsledek v Praze (%) Počet hlasů v Praze
2017 1,46 74 335 2,40 14 686
2013 3,19 159 025 6,45 37 888
2010 2,44 127 831 4,78 30 528
2006 6,29 336 487 9,19 60 384
2002 2,36 112 929 2,51 14 736

Zdroj: Český statistický úřad

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …