Zelenskyj: Bratrství s Polskem navždy. Zásadní přelom

23.05.2022 7:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu ze srdce děkoval Polsku za to, jak pomáhá Ukrajině a přislíbil, že kdyby jednoho dne potřebovali podobně pomoct Poláci, na Ukrajinu se prý mohou spolehnout. Prozradil, že se snaží rozšiřovat mezinárodní kontakty své země, aby Ukrajinci ze zahraničí dostali více podpory a mohli co nejdříve ukončit ruskou válku ve své zemi.

Zelenskyj: Bratrství s Polskem navždy. Zásadní přelom
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Nejprve Zelenskyj věnoval pozornost návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy v Kyjevě. Přes všechny problémy, které v minulosti zasahovaly ukrajinsko-polské vztahy, se teď podle Zelenského daří oběma zemím spolupracovat. Polsko poskytuje rozsáhlou humanitární i vojenskou pomoc a do Polska zamířily miliony ukrajinských válečných uprchlíků.

„S potěšením konstatuji, že ukrajinsko-polské vztahy jsou konečně na zcela čistém, upřímném základě, bez jakýchkoli hádek a starého konfliktního dědictví. To je úspěch. Historický úspěch našich národů. A chci, aby bratrství mezi Ukrajinci a Poláky zůstalo navždy zachováno. Jak jsem k tomu dnes řekl poslancům: aby naše jednota, jednota Ukrajinců a Poláků byla stálou hodnotou, kterou nikdo nebude porušovat.“ konstatoval Zelenskyj.

A přislíbil, že kdyby někdy v budoucnu Poláci potřebovali podobnou pomoc, tak ji prý na Ukrajině dostanou. I když podle vlastních slov doufá, že to snad nikdy nebude potřeba.

Teď Polsko podporuje co nejrychlejší přijetí Ukrajiny do EU a na straně druhé patří k zemím, které volají po dalším zesílení sankcí proti Rusku.

„Zavádíme společnou celní kontrolu s Polskem. To výrazně urychlí řízení na hranicích. Odstraní většinu korupčních rizik. Je to ale také začátek naší integrace do společného celního prostoru Evropské unie. To je skutečně historický proces,“ prozradil také.

Podobným stylem, jako se daří zlepšit vztahy s Polskem, by prý Zelenskyj rád zlepšoval vztahy se všemi sousedy Ukrajiny, kteří na ni teď neútočí.  

Vztahy Ukrajina rozvíjí i s Velkou Británií. Hledají se prý cesty, jak na jedné straně zvýšit export obilovin z Ukrajiny do Británie a na druhé straně jak dostat pohonné hmoty z Velké Británie na Ukrajinu.

Zelenskyj prozradil, že během pondělí promluví také na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, aby udržel pozornost světa u Ukrajiny a aby pro svou zemi získal další podporu.

„Součástí harmonogramu je samozřejmě i velké množství kontaktů na bilaterální úrovni s představiteli různých států a mezinárodních organizací. Náš stát rozšiřuje své mezinárodní vazby každý týden, aby získal vše, co potřebuje k co nejrychlejšímu ukončení války,“ poznamenal Zelenskyj.

Nakonec znovu složil hold všem, kdo bojují za svobodu Ukrajiny. I rodinám všech Ukrajinců, kteří za Ukrajinu položili život. Zelenskyj zdůraznil, že právě díky nim si Ukrajina může svobodně vybírat, s kým se bude ve světě přátelit a kam bude směřovat.

„Každý by si tyto lidi měl navždy pamatovat. Ty, kteří dávají své životy za Ukrajinu. Aby všechny generace našich lidí mohly žít svobodně a samostatně si vybírat, s kým se budou přátelit, koho si vážit a jaké hodnoty předat svým dětem. Věčná sláva všem, kteří se za Ukrajinu postavili! Věčná vzpomínka na každého, jehož životy vzali ruští útočníci. Sláva Ukrajině!“ rozloučil se Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…