Zelenskyj: Na Západu záleží, kdy válka skončí. Musí nám dát tanky

20.12.2022 11:14 | Ze sítí

Zelenskyj promluvil k účastníkům setkání velitelů Společných expedičních sil. Popsal, co v poslední době Rusové na Ukrajině napáchali. Milionům lidí. A vyzval své posluchače, že je třeba tyto ruské hrůzy zastavit. Co nejrychleji. To, jak válka končí, je teď podle Zelenského především na západních partnerech. Na partnerech podle Zelenského záleží, zda dají Ukrajincům tanky, se kterými Ukrajinci porazí Rusy. „Neexistuje vysvětlení, proč Ukrajina dosud nedostala rozhodnutí o poskytnutí moderních a účinných tanků,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj: Na Západu záleží, kdy válka skončí. Musí nám dát tanky
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl dva projevy.

V prvním se obrátil k účastníkům setkání velitelů Společných expedičních sil v čele s britským premiérem Rishi Sunakem. Spojený expediční sbor (Joint Expeditionary Force, JEF) je vojenské uskupení vedené Británií a sdružujícího země na severu Evropy.

„Především vám všem chci poděkovat za podporu Ukrajiny a našeho boje za svobodu. Když jsem se tohoto našeho formátu účastnil naposledy, a bylo to dvacátý den plné invaze, vyzval jsem vás: pomozte Ukrajině a jejím prostřednictvím - pomozte sobě. Přesně tak jsme se chovali celé tyto měsíce. A já vám za to všem děkuji, za vaši velkou podporu!“ začal Zelenskyj.

Zásadním úkolem teď podle Zelenského je spolupracovat na tom, aby byla ruská armáda poražena a vytlačena z ukrajinského území co nejrychleji.

„Nyní - na tomto summitu - vás vyzývám, abyste udělali vše pro urychlení porážky okupantů. Budu dnes velmi konkrétní - naprosto praktický. Možná očekáváte spíše politický projev. Ale teď je jiná doba. Je čas na konkrétní věci,“ pravil Zelenskyj.

V noci podle Zelenského doletělo nad Ukrajinu 34 sebevražedných dronů Šahíd.

„Jsou to Šahídy z nové várky, kterou Rusko obdrželo od Íránu. 250 kusů - tolik Šahídů nyní obdržel teroristický stát. Ruské rakety a íránské bezpilotní letouny jsou neustále používány k úderům především na náš energetický sektor - a vy o tom víte všechny podrobnosti,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

„Jen jeden nedávný masivní útok na Ukrajinu zasáhl více než 20 milionů našich lidí. V jeho důsledku zůstala města s miliony obyvatel a většina ukrajinských regionů zcela bez elektřiny. Celkově bylo 16. prosince večer odpojeno od dodávek energie 22 milionů 408 tisíc Ukrajinců. Více než 10 milionů lidí bylo odpojeno od dodávek vody a tepla. Představte si rozsah tohoto teroru. A představte si, že ji lze zastavit. Vážení vedoucí představitelé! Právě teď do značné míry záleží na vás, kdy a jak tato válka skončí. A vše je velmi konkrétní. Čím úspěšnější budou naše obranné síly, tím dříve ruská agrese selže,“ pokračoval.

Obratem zdůrazňoval, že je třeba posílit obranu ukrajinského nebe, protože pokud se toto podaří, Rusové přijdou o poslední velký teroristický nástroj proti Ukrajině. Pokud Ukrajina tomuto teroristickému tlaku přes zimu odolá, bude moct pokračovat v osvobozování svého území.

„Stoprocentní protivzdušný štít pro Ukrajinu bude jedním z nejúspěšnějších kroků proti ruské agresi. A tento krok je nutný právě teď,“ žádal důrazně Zelenskyj.

Vedle vzdušného štítu pro Ukrajinu volal také po dodávkách tanků Ukrajině, protože jen s touto těžkou technikou lze prorazit.

„Neexistuje vysvětlení, proč Ukrajina dosud nedostala rozhodnutí o poskytnutí moderních a účinných tanků - zejména ,Leopardů'. To je životně důležité! Žádám vás a vaše partnery, abyste tohoto rozhodnutí dosáhli, abyste nám pomohli,“ řekl Zelenskyj.

Volal po tom, že vedle tanků potřebují Ukrajinci více nábojů a mnoho dalšího armádního vybavení. Připomínal, že Ruská federace má k dispozici velké množství dělostřeleckých nábojů a tomuto množství je podle Zelenského nutné čelit odpovídajícím způsobem. Je třeba proti tomu postavit děla i obrněná vozidla z Finska, z Dánska, ze Švédska, z Pobaltí, od všech dosavadních spojenců. Tak to vidí ukrajinský prezident.

„Žádám vás, abychom v příštím roce rozšířili naši spolupráci a vytvořili ještě více příležitostí k ochraně našich lidí před ruským minovým terorem. Vážení přátelé! Dnes - na svátek svatého Mikuláše podle východního ritu - ruští teroristé ,obdarovali' ukrajinské děti novými údery. Žádám vás, abyste právě teď podpořili naši zemi jasným rozhodnutím - poskytnout vše, co může nejen zachovat stávající dynamiku na bojišti na Ukrajině, ale také urychlit pohyb našich obranných sil k vítězství. Protože naše vítězství bude vítězstvím každého z vás, je to vítězství Evropy, vašich národů, vítězství, které očekává celý svět, tím jsem si jist,“ pravil Zelenskyj, než se rozloučil tradičním zvoláním sláva Ukrajině.

 

 

Ve druhém projevu se obrátil ke svým spoluobčanům. Těm sdělil, že klíčovým úkolem je shánět mezinárodní podporu pro Ukrajinu a oznámil Ukrajincům, že on osobně na tom pracuje ze všech sil. Požádal všechny Ukrajince, kteří mají možnost promluvit k zahraničním partnerům a požádat o pomoc pro Ukrajinu, aby tak učinili a dlouhodobě činili.

„Dnešní ráno v několika oblastech a městech naší země bohužel kazil charakteristický zvuk íránských Šahídů. Většina z nich však naštěstí nedoletěla k zamýšlenému cíli, a tak bylo naše dnešní ráno o něco lepší. Bylo sestřeleno 30 Šahídů - to není špatné. Děkuji všem našim protiletadlovým střelcům, pilotům a mobilním palebným skupinám za tento výsledek a za ochranu ukrajinského nebe. A zvláště jsem vděčný 96. kyjevské a 208. chersonské protiletadlové raketové brigádě, které dnes prokázaly největší přesnost.“ pravil Zelenskyj.

Konstatoval, že na celé frontě zůstává nejtvrdším místem bojů Bachmut.

„Jen se nad tím zamyslete: Rusko už na Ukrajině ztratilo téměř 99 tisíc svých vojáků. Brzy to bude 100 tisíc okupantů. Kvůli čemu? Na tuto otázku nikdo v Moskvě nedokáže odpovědět. A ani neodpoví. Vedou válku a plýtvají lidskými životy, životy jiných lidí, ne svých blízkých, ne svými vlastními životy, ale životy jiných jen proto, že skupina v Kremlu nedokáže přiznat chyby a strašně se bojí reality. Ale realita mluví sama za sebe,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajinským vojákům poděkoval za to, že ruskému tlaku stále odolávají. A speciálně poděkoval UNICEF.

„Rád bych také samostatně poděkoval UNICEF za více než 100 milionů dolarů podpory pro ukrajinské rodiny. Finanční pomoc může získat více než 120 000 rodin, zejména těch, které vychovávají čtyři a více dětí a děti se zdravotním postižením. Celkem se program bude týkat více než 600 000 Ukrajinců. Děkujeme za takovou podporu!“

Projev ukončil druhým zvoláním sláva Ukrajině.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…