Zelenskyj: Rusko je zdevastované, jako kdyby tam byla válka. S Nizozemím chystáme tribunál

29.11.2022 7:36 | Ze sítí

Tak jako teď Rusové devastují Ukrajinu, před tím po léta devastovali vlastní zemi. V Ruské federaci není válka a Rusko je na tom přesto zle. Rusové neumí nic jiného, než devastovat všechno kolem sebe. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který opět promluvil ke svému národu. Zmínil např. pomoc, kterou Ukrajina dostává od Nizozemí. A prý ji bude dostávat i v příštím roce.

Zelenskyj: Rusko je zdevastované, jako kdyby tam byla válka. S Nizozemím chystáme tribunál
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům.

„Dnes, stejně jako každý jiný den, okupanti opět ostřelovali Cherson a obce regionu. Za pouhý týden nepřítel 258krát ostřeloval 30 osad naší Chersonské oblasti. Ruská armáda také poškodila čerpací stanici, která zásobovala vodou Mykolajiv,“ pravil Zelenskyj s tím, že takto vypadá ruská agrese proti Ukrajině. Jedním dechem dodal, že je zničené i samotné Rusko. Podle Zelenského ho zničili ti, kteří mu vládnou.

„Po dvaceti letech vlády je velká část jejich vlastního státu v takové devastaci, jako by tam proběhla válka. Ale není tam válka - to jen proto, že přišli. Nejsou schopni ničeho jiného než devastace. To je vše, co po sobě zanechávají. A to, co teď dělají proti Ukrajině, je jejich pokus se pomstít. Pomstít se za to, že se jim Ukrajinci opakovaně bránili. Ukrajina nikdy nebude místem devastace. Ukrajina nikdy nepřijme rozkazy těchto ‚soudruhů‘ z Moskvy. Uděláme vše pro to, abychom obnovili každý objekt, každý dům, každý podnik zničený okupanty,“ pravil ukrajinský prezident.

Poté prozradil, že hovořil se sedmi ministry zahraničí, mezi jinými i s ministry Finska, Švédska a Islandu. Debatovali o plánech na obnovu Ukrajiny. Vedle toho prý s těmito ministry probíral i desetibodový mírový plán Ukrajiny, ale také vytvoření Zvláštního tribunálu pro šetření ruských válečných zločinů. O ustavení tohoto tribunálu Ukrajinci jednají i ve Francii, ve Velké Británii a další kolo jednání se chystá při setkání ministrů spravedlnosti z G7 v Berlíně.

„Hlavním tématem všech těchto akcí je odpovědnost Ruska za válku a teror. Další zprávy přineseme zítra,“ zdůraznil Zelenskyj.

A hned pokračoval.

„Hovořil jsem s nizozemským premiérem Markem Rutte. Mimochodem, Nizozemsko poskytuje Ukrajině významnou pomoc při přípravě tribunálu pro agresi a při zjišťování pravdy o všech ruských vrazích a mučitelích. Ukrajina je za to vděčná. Od pana premiéra Rutteho jsem slyšel velmi důležitý signál - signál o příštím roce. Podpora našeho státu se bude jen zvyšovat,“ ocenil ukrajinský prezident.

Přislíbil, že udělá vše pro to, aby Ukrajina dostala veškerou možnou dostupnou pomoc.

A než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“ promluvil ještě o iniciativě Zrno z Ukrajiny, prostřednictvím něhož se ukrajinská zemědělská produkce dostává dál do světa. Tam, kde ji opravdu potřebují.

„Objem nashromážděných prostředků pro naši iniciativu Zrno z Ukrajiny roste a již přesahuje 180 milionů amerických dolarů. Jedná se již o jednu z historicky největších ukrajinských humanitárních iniciativ. A bude ještě větší. Svůj finanční, technický nebo logistický příspěvek k iniciativě Zrno z Ukrajiny již oznámily Rakousko, Belgie, Bulharsko, Velká Británie, Řecko, Estonsko, Irsko, Španělsko, Itálie, Kanada, Katar, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, USA, Turecko, Maďarsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Česká republika, Švýcarsko, Švédsko, Evropská unie - to je významná účast. Navíc Korejská republika. Japonsko - od prvních dnů. A také NATO a samozřejmě OSN. Děkuji všem, kteří se na iniciativě podílejí!“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…