Zelenskyj: Rusové vypouští z věznic vrahy, aby dále zabíjeli pod slibem amnestie

17.10.2022 7:12 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu a prohlásil, že každý ruský zajatý voják představuje naději, že z ruského zajetí bude propuštěn jeden ukrajinský hrdina. Varoval, že ve světě opět hrozí hladomor. A opět z toho obvinil Rusko a jeho válku proti svobodnému světu. Poté světu sdělil, že u Bachmutu čelí ukrajinská armáda vrahům povolaným z ruských věznic.

Zelenskyj: Rusové vypouští z věznic vrahy, aby dále zabíjeli pod slibem amnestie
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

16. října svět slaví Světový den potravin. Letos ho podle Zelenského slavil v době, kdy se jeden jediný stát na světě snaží vyvolat hladomor. Rusko.

„Po celá desetiletí se svět snaží vyřešit problém hladomoru. A je nepravděpodobné, že by někoho ze zakladatelů OSN mohlo tehdy napadnout, že v jednadvacátém století budeme všichni na světě opět nuceni bojovat s hrozbou masového hladomoru, navíc umělého! ... Když Rusko zablokovalo naše ukrajinské přístavy a narušilo normální řetězce dodávek potravin, vrátilo svět do situace, jako by tato desetiletí práce na mezinárodní potravinové bezpečnosti nikdy neexistovala,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Jedním dechem dodal, že Ukrajině se přes ruskou válečnou agresi podařilo vyvézt více než 300 lodí se zemědělskou produkcí. 60 procent produkce prý směřovalo do Afriky a Asie. „To je globální mise naší země: a díky ukrajinským dodávkám si celé regiony světa udržují sociální a politickou bezpečnost," sdělil spoluobčanům Zelenskyj, který také poděkoval všem, kteří lodě plní a umožňují jejich cesty. Od ukrajinských zemědělců, až po tureckého prezidenta Erdogana.

Prozradil také, že Ukrajina rozvíjí své vztahy se Saúdskou Arábií, ty jsou teď podle Zelenského nejlepší za 30 let. Saúdská Arábie se rozhodla Ukrajině poskytnout humanitární pomoc za 400 milionů dolarů.

Pokud jde o situaci na frontě, podle Zelenského teď nejtvrdší boje probíhají na východě země u Bachmutu. Rusové tady prý poslali proti Ukrajincům i trestance.

„Okupanti vrhli proti našim silám všechny, které mohli, včetně dvou tisíc ‚zajatců‘ - ti jsou mezi žoldáky právě tam. A jsou to ‚trestanci‘ s dlouhými tresty za závažné zločiny. Na frontě jsou drženi nejen penězi, ale i příslibem amnestie. Takto ruský stát sponzoruje teror - hledá vrahy ve věznicích a slibuje jim svobodu, pokud budou znovu zabíjet. Pochybuje ještě někdo ve světě o tom, že by Rusko mělo být oficiálně označeno za teroristický stát? Já si to nemyslím,“ poznamenal Zelenskyj.

Ze srdce poděkoval všem, kteří u Bachmutu, ale i na jiných místech drží pozice a odolávají nepříteli. Prohlásil také, že každý zajatý ruský agresor otevírá prostor k výměně zajatců a k osvobození ukrajinských hrdinů, kteří v minulých měsících padli do ruského zajetí.

„Vzpomínáme na naše lidi zadržené v Rusku. Musíme je osvobodit a musíme je osvobodit všechny a nenechat nikoho nepříteli. K tomu však potřebujeme zajmout okupanty - co nejvíce,“ uvedl Zelenskyj.

Než přišel s tradičním zvoláním „sláva Ukrajině", které noc co noc pronáší na rozloučenou, ještě jednou požádal všechny své ukrajinské spoluobčany, aby šetřili energiemi, šetřili elektřinou a využívali nejrůznější spotřebiče především mimo špičku, tedy mimo dobu od 17 do 22 hodiny. Takovéto chování označil za velmi důležité a poděkoval všem Ukrajincům, kteří se chovají zodpovědně.

Ukrajinská energetická infrastruktura se ocitla v problémech po ruských raketových a dronových útocích z minulého týdne, kdy došlo také k útokům na rozvodny elektřiny a další objekty.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…