Zelenskyj Rusům: Vzdejte se a budeme s vámi zacházet lépe než Putin

15.03.2022 9:54 | Ze sítí

V pondělí večer natočil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj další video, ve kterém se obrátil na své spoluobčany a ujistil je, že Ukrajina je zase o jeden den blíže k vítězství v historické válce nad ruskými okupanty. Nepřítel podle něj uvěřil své vlastní propagandě plné lží o Ukrajině, která se v Rusku šíří již po desítky let. Jenže teď ruští okupanti narazili na tvrdou realitu. Poté dal ruským vojákům jasnou nabídku.

Zelenskyj Rusům: Vzdejte se a budeme s vámi zacházet lépe než Putin
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

„Svobodný národe svobodné Ukrajiny. Završil se devatenáctý den našeho odporu. Historické války. Další těžký den, který nás přiblížil k našemu vítězství. Blíž k míru na Ukrajině,“ zaznělo od Zelenského hned v úvodu.

Zdůraznil, že nepřítel nečekal tak hrdinný a rozhodný odpor Ukrajinců. „Uvěřili vlastní propagandě, která Rusům o Ukrajině již po desetiletí lže. Teď ruští vojáci už pochopili, že rozpoutáním války proti Ukrajině nedosáhnou ničeho." Podle Zelenského to prý začínají chápat i ruští důstojníci. Ukrajincům se prý podařilo ukořistit ruské armádě množství vojenské techniky a využít ji proti nepříteli. „Ruští vojáci se tak fakticky ocitli mezi těmi, kdo ukrajinské armádě poskytují podporu. Takovou věc si nedokázali představit ani ve svých nočních můrách,“ poznamenal Zelenskyj.   

Poté se obrátil přímo na ruské vojáky. Jak na ty, kteří už válčí na Ukrajině, tak na ty, kteří mají být do této války teprve posláni.

„Ruští branci! Poslouchejte mě velmi pozorně. Ruští důstojníci! Vy už jste všechno pochopili. Vy z Ukrajiny nic nezískáte. Je vás hodně. Ale bude vám odebrán i život. Ale proč byste měli zemřít? Za co? Vím, že chcete přežít,“ obrátil se Zelenskyj na armádu okupantů. „Slyšíme, co si skutečně myslíte o této nesmyslné válce, o této hanbě pro vaši zemi. Vaše vzájemné rozhovory. Vaše volání domů rodinám. Všechno to slyšíme. Vyvozujeme závěry. Víme, kdo jste," pokračoval.

„Jménem ukrajinského lidu vám dávám šanci. Šanci přežít. Pokud se vzdáte našim silám, budeme se k vám chovat tak, jak se má s lidmi zacházet. Jako se slušnými lidmi. Budeme se k vám chovat tak, jak se k vám samým nechová vaše armáda. Budeme se k vám chovat lépe, než se vaše armáda chová k našim lidem. Vyberte si!“ zvolal v jednu chvíli do kamery ukrajinský prezident.

Ty ruské jednotky, které se nevzdají, musí podle Zelenského počítat s tím, že budou zničeny hrdými ukrajinskými obránci, kteří už dokázali zneškodnit desítky ruských helikoptér a stovky ruských tanků. „Během 19 dní války s Ukrajinou ztratily ruské jednotky víc sil, než za dva roky krvavé války v Čečensku. A kvůli čemu?“ zeptal se Zelenskyj.

Poté poděkoval ženě, která se v ruské státní televizi objevila s transparentem, že státní propaganda lže o válce na Ukrajině. Ostatním Rusům vzkázal, že svět v této válce stojí na straně Ukrajiny a Rusko se dostává do izolace podobné té, v jaké je po desítky let uzavřena KLDR.

„Evropská unie připravila už čtvrtý balík sankcí proti Ruské federaci. Už čtvrtý. A já věřím, že není poslední,“ řekl Zelenskyj.

Upozornil také, že Ukrajina shromažďuje důkazy o ruských válečných zločinech na svém území, tyto důkazy předá mezinárodnímu společenství a ti, kdo je páchají, budou dříve či později pohnáni k zodpovědnosti.

Celý svět podle Zelenského vidí, jakou humanitární katastrofu způsobily ruské jednotky ve městě Sumy, v Mariupolu, v Černihovu, v Charkově, v Ochtyrce, v Irpinu, v Hostomelu a v dalších městech. Stejně tak prý svět vidí, co Rusové provádí v Záporožské oblasti a ve zdejší největší jaderné elektrárně v Evropě, i v komplexu v Černobylu, i v okupovaném Chersonu a tak podobně.

Ukrajinské síly se podle Zelenského snaží poskytnout humanitární pomoc Mariupolu a ruská armáda jim v tom vytrvale brání. Ale Ukrajinci to podle Zelenského hodlají zkoušet znovu a znovu a znovu. Znovu a znovu se budou snažit do Mariupolu dodat jídlo, vodu a léky.

Vedle toho se prý ukrajinská strana snaží ukončit válku. Čestně o tom jedná s ruskými agresory. Úterní jednání podle něj ukážou, zda se rozhovory v této oblasti nějak posunou k vyřešení situace a stažení ruských sil z Ukrajiny.

Poté oznámil, že vláda už pracuje na balíku ekonomických reforem, které postaví Ukrajinu opět na nohy. Požádal malé a střední firmy, které nejsou zasaženy válkou, aby se co nejdříve daly opět do práce a pokud to jen trochu jde, aby podpořily ukrajinskou ekonomiku tím, že zaplatí daně. Všechny občany však ujistil, že pokud teď daně nemohou zaplatit, nikdo je nebude vymáhat. Vláda podle Zelenského chápe, jak těžkým obdobím celá země prochází.

Přislíbil také maximální deregulaci trhu, aby mohla ukrajinská ekonomika volně dýchat. Bez zbytečné kontroly různých úřadů. Smyslem je opět vdechnout život celé Ukrajině i ekonomice. Zároveň však všechny své spoluobčany požádal, aby sami o své vůli postupovali vždy jen v souladu se zákony svobodné Ukrajiny.

Nakonec oznámil, že vyznamenal 234 příslušníků ozbrojených sil za jejich hrdinství při obraně vlasti. 59 z nich bohužel vyznamenání dostalo in memoriam. „Čest jejich památce!“ zvolal Zelenskyj.

„Věčné díky našim hrdinům. Sláva Ukrajině,“ ukončil prezident svůj proslov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…