Zelenskyj: Vrah je rychle dopaden a potrestán. Tak to musí být s Ruskem

29.09.2022 9:12 | Ze sítí

Když někdo páchá vraždu, policie se ho snaží dopadnout co nejrychleji. Nikdo nečeká, jestli si to vrah třeba nerozmyslel a jestli vraždit přestane a už bude hodný. Na vraha dopadne trest. A s Ruskem by to mělo být stejné. Musí přijít jeho potrestání. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj: Vrah je rychle dopaden a potrestán. Tak to musí být s Ruskem
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl za posledních 24 hodin hned tři projevy.

Zelenskyj promluvil ke studentům a přednášejícím Harvardské univerzity

„Vážení studenti a vyučující! Velká harvardská komunito! Děkuji vám za možnost vás oslovit,“ začal ukrajinský prezident. A hned připomněl, že Rusko opakovaně vyhrožuje světu, že při útoku na Ukrajinu použije jaderné zbraně.

„Doslova dnes zaznělo v Moskvě další vyděračské prohlášení o jaderných zbraních. Ruské vedení se ze všech sil snaží v nás všech vyvolat dojem, že je ochotno jaderné zbraně použít. Celý den se objevují prohlášení, že jsou ochotni anektovat další část ukrajinského území. Říkají, že anexi údajně nic nebrání,“ upozornil Zelenskyj. A že vedle jaderné hrozby hraje Rusko také s kartou hladomoru.

Zelenskyj se vyučujících a studentů zeptal, zda by si toto všechno měl svět nechat líbit. „Když někdo sám ohrožuje všechny. Když si někdo sám myslí, že má právo zabíjet a nechat hladovět. Když se někdo sám stal tak drzým, že už mu nestačí krást peníze nebo zdroje na vlastním území, teď chce krást i na území ostatních,“ popsal Zelenskyj pozici Ruska.

A hned pokračoval. Ptal se, jak na tyto ruské hrozby svobodný svět reálně reaguje. „Myslím, že to není normální pro každého z nás. I na úrovni rétoriky se již jedná o zločiny. Jaderné vydírání, anexe, hladovění a cokoli podobného, i na úrovni tvrzení o tom, si zaslouží tvrdé kroky. Já si to myslím. Opatření, která zabrání jakémukoli katastrofickému scénáři. Jaké kroky však vidíme v reakci na prohlášení přicházející z Ruska?“ tázal se.

Zelenskyj vyzval k dalším akcím proti Rusku tak, aby bylo ve své agresivní politice zastaveno. Zdůraznil, že když někdo spáchá vraždu, policie se ho snaží co nejrychleji dopadnout a soudy odsoudit. Nečeká se, jestli si to vrah třeba nerozmyslel a jestli už vraždit přestane a bude hodný.

„Pro nás všechny je normální, když je vrah po odsouzení izolován. Víme, že to není jen odplata za spáchaný zločin, ale také způsob, jak ochránit společnost před další vraždou, která by se mohla stát, pokud by vrah zůstal na svobodě. Nikdo nechce čekat na druhou vraždu, aby se ujistil, že vrah je definitivně vrahem. Je odsouzen již za první vraždu. A to je správné. A může to být i doživotí – v případě zvlášť nebezpečného činu spáchaného osobou.

To vše je princip prevence. Je s námi v běžném životě, aby nám poskytla jistotu tohoto života. Takto by měla prevence fungovat i při řešení politických otázek a v mezinárodních vztazích. Měla by fungovat. To jsme říkali už loni, když svět sledoval, jak Rusko přivedlo svou armádu k hranicím Ukrajiny, aby na ni v plném rozsahu udeřilo. Říkali jsme: jednejme preventivně, hned, hned, nečekejme, až k úderu dojde. Řekli jsme: jednejme v souvislosti s přípravou úderu, jako by k němu už došlo. Tak, aby agresor pocítil bolestivé následky předem – dříve, než udělá nenapravitelné a zahájí brutální válku. Ale... Ale... Ale...“ povzdechl si Zelenskyj. „Víte, jak to dopadlo,“ dodal.

A teď je podle Zelenského svobodný svět v obdobné situaci. Rusko vyhrožuje ostatním zemím, že použije jaderné zbraně. A svět může čekat, až se to stane, stejně jako čekal, než Rusko opravdu 24. února napadlo Ukrajinu; nebo může svět začít jednat preventivně.

„Ruský prezident opět říká – a mimochodem velmi upřímně – že chce podkopat iniciativu vývozu obilí, na níž závisí potravinová bezpečnost desítek milionů lidí. Podívejte se na situaci s jadernými zařízeními na Ukrajině. Poprvé v historii byla jaderná elektrárna ostřelována přímo z tanků. Poprvé v historii byly na území jaderné elektrárny nasazeny řízené střely. Proč to všechno Rusko dělá? Vidí, že ve světě chybí prevence,“ konstatoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident je přesvědčen, že už za takovéto vyhrožování by Rusko mělo být potrestáno. „Pouze preventivní akce mohou ukázat, že svět nic ‚nespolkne‘ a že agresor za to všechno bude muset tvrdě zaplatit,“ upozornil.

Trest si podle Zelenského Rusko zaslouží i za „pseudoreferenda“ konaná na ukrajinských územích. „Víme, že mobilizace v Rusku nebyla vyhlášena v předvečer této nové zločinné anexe náhodou. Cíl je zřejmý – okupant chce vzít obyvatele okupovaného území do armády. Buď se necháš zabít, nebo zabiješ – k takové volbě chce Rusko donutit statisíce Ukrajinců v okupovaných zemích,“ shrnul situaci ukrajinský prezident. „Ukrajincům jde o všechno. Brání svou zemi. Brání ji i děti, které třeba jen nosí na různá stanoviště ukrajinským vojákům vodu,“ řekl Zelenskyj.

Svobodný svět je podle ukrajinského prezidenta dost silný na to, aby ruského agresora porazil. Je dost silný na to, aby porazil jakéhokoli agresora. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj. Záleží však podle něj také na tom, zda se svobodný svět naučí jednat preventivně a předcházet válkám. Odradit případného agresora dřív, než se rozhodne válku rozpoutat. S touto myšlenkou se se studenty i s vyučujícími Harvardské univerzity rozloučil. Poděkoval jim za pozornost a přidal tradiční zvolání „sláva Ukrajině“.

Projev Zelenského k Ukrajincům a také k Rusům

Ve svém druhém projevu, tentokrát určenému ukrajinským spoluobčanům, ujistil všechny, že Ukrajina nikdy neakceptuje výsledky ruských „pseudoreferend“ a že udělá vše pro to, aby byla území dočasně okupovaná Ruskem opět osvobozena. Ukrajincům sdělil, že v tom má podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, britské premiérky Liz Trussové, německého kancléře Olafa Scholze, kanadského premiéra Justina Trudeaua a dalších státníků.

„Děkuji vám všem za jasnou a jednoznačnou podporu. Děkujeme vám všem za pochopení našeho postoje. Ukrajina se nemůže a nebude smiřovat s žádnými pokusy Ruska zmocnit se jakékoli části naší země,“ zdůraznil Zelenskyj.

S německým kancléřem prý mluvil o dalším balíku sankcí proti Rusku a kanadského premiéra žádal o vybavení potřebné na odminování ukrajinského území, protože to ruští agresoři zamořili smrtelně nebezpečnými výbušnými systémy.

„Vyzval jsem premiéra Trudeaua, aby vedl celosvětové úsilí o vyčištění naší země od ruských min a projektilů. V důsledku ruské války je ukrajinská země jednou z nejvíce zaminovaných na světě. A přestože po celém světě existují podobné příklady rozsáhlého zaminování, musíme udělat to, co ostatní neudělali; musíme vytvořit precedens pro rychlé a rozsáhlé odminování, nikoliv nechat tento problém na desetiletí. Děkuji Kanadě za její ochotu nám pomoci,“ uvedl ukrajinský prezident.  

Vedle toho Ukrajince ujistil, že stát se stará o všechny občany, které se podařilo dostat z ruského zajetí. Zelenskyj zdůraznil, že tito lidé prošli opravdu těžkou zkouškou a teď potřebují především lékařskou péči. „Ještě jednou zdůrazním: pamatujeme na všechny naše lidi a snažíme se každého z nich osvobodit ze zajetí, ani na jednoho Ukrajince jsme nezapomněli,“ ujistil spoluobčany ukrajinský prezident.

Přes svou vlastní tíživou situaci podle Zelenského Ukrajinci nezapomínají ani na problémy jiných zemí světa a na půdě OSN se snaží jednat např. o dalším rozšíření vývozu ukrajinské zemědělské produkce do Etiopie, Somálska a mnoha dalších zemí, kde hrozí vypuknutí hladomoru.

Poté speciálně poděkoval Spojeným státům. „A dnes chci ještě jednou poděkovat Spojeným státům americkým a osobně prezidentu Bidenovi za nový balíček obranné podpory pro naši zemi ve výši více než 1 miliardy dolarů. Je to opravdu důležité,“ zdůraznil Zelenskyj.

Než se rozloučil dalším zvoláním „sláva Ukrajině“, obrátil se ještě na ruské občany. Promluvil k nim v jejich rodné řeči. „Chcete-li žít, utíkejte. Chcete-li žít, vzdejte se. Chcete-li žít, bojujte na svých ulicích za svou svobodu. Stejně vám všechno vzali. Nebo snad někdo z vás má ropné plošiny? Paláce? Vinice? Možná jachty? Nebo nějakou banku? Za co bojujete? Jediné, co máte, jsou půjčky, večer něco k jídlu a teď je tu mobilizace. Bojujte za to, co je vaše! Držte se dál od naší země, od naší duše a od naší kultury,“ řekl Zelenskyj.

Do třetice Zelenskyj promluvil na Aténském demokratickém fóru

„Vážení účastníci fóra! Všichni, kdo si vážíte demokratického systému a chcete jej zachovat pro budoucí generace!“ začal Zelenskyj. Lidé podle něj teď cítí, že se něco děje, co může ovlivnit běh světa na dlouhá léta. Cítí, že se na Ukrajině odehrává zápas mezi demokracií a tyranií.

„A právě v tomto projevu, právě na Aténském fóru o demokracii, chci říci, že jsem si jistý, že budeme schopni zajistit budoucnost demokracie, budeme schopni ji chránit,“ pravil Zelenskyj. Podle ukrajinského prezidenta to svět dokáže, protože lidé vědí, v čem spočívá síla demokracie, co způsobí, že opravdu funguje, co funguje podobně jako krev, která koluje v lidském těle. „Je to jednota. Jednota je to nejdůležitější,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Demokracie je právní stát, je to respekt, jsou to postupy, je to rovnost svobodných a svoboda pro všechny. Ale to všechno funguje jen za podmínky jednoty, jen tehdy je to všechno nasyceno skutečnou svobodou, je to všechno pevné. Jednota činí demokracii živou,“ pokračoval Zelenskyj.

Obratem dal příklad, kam to vede, když společnost není jednotná. „V dějinách jsme to viděli nejednou. Viděli jsme, jak si malá, ale energická a maximálně sjednocená tyranská menšina nebo strana dokáže podmanit společenskou většinu, pokud je většina lidí roztříštěná a nedůvěřuje si navzájem,“ upozornil ukrajinský prezident.

„Viděli jsme, jak se některé demokracie rozhodly nezasáhnout, když byly ohroženy jiné demokracie, ale později se museli bránit všichni, nejen ti, kteří byli ohroženi na začátku. Viděli jsme, že lidé mohou být z demokracie rozčarováni, pokud se cítí nerovnoprávní a ponížení, pokud lidé ztratí citový vztah ke svým zástupcům u moci. Důsledkem toho může být fascinace někým autokratickým. A pak? Tyran často začne ničit vlastní společnost, jen aby si udržel osobní moc. Přesně to se stalo v Rusku v posledních 30 letech,“ pokračoval.

„Univerzální odpovědí je tedy jednota. Jednota ve společnosti – aby lidé cítili vzájemné spojení, aby měli něco společného a aby se tato pospolitost rozvíjela a dávala více svobody, více pohodlí, více blahobytu,“ završil myšlenku s tím, že jednotu by měl v krizových okamžicích prokázat i svobodný svět čelící agresorům a tyranům. „Čím větší jednotu máme, tím hmatatelnější jsou ruské porážky,“ podotkl ještě.

Pak už se Zelenskyj rozloučil. „Děkuji vám za pozornost! Děkuji ti, Řecko, za tvou významnou podporu! A s velkou ctí přijímám cenu města Atény pro ukrajinský lid, pro náš lid, za jeho přínos k ochraně demokratických hodnot. Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…