Zelenskyj: Za každý den, kdy nám nedáte zbraně, umírají Ukrajinci

18.04.2023 7:51 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu požádal partnery Ukrajiny – Američany, Kanaďany a další, aby urychlili dodávky zbraní a munice určených pro Ukrajinu. Za každý další den, kdy partneři jen jednají, platí Ukrajina svými životy žen a mužů. Poté se v myšlenkách vrátil do Slovjansku, na který před pár dny Rusové udeřili raketami S-300 a zavraždili řadu lidí.

Zelenskyj: Za každý den, kdy nám nedáte zbraně, umírají Ukrajinci
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj lidem popsal výsledky dalšího jednání generálního štábu. Prezident prý chtěl vědět, jak je to s dostupností munice pro armádu a její výrobou ve státních firmách i v soukromých firmách. Poté se premiéra Denyse Šmyhala zeptal, s jakými výsledky se vrátil z Kanady a Spojených států. Na dálku poděkoval do obou zemí, že Ukrajině pomáhají a budou dál pomáhat. Zelenskyj věří, že Ukrajině pomohou i další jednání na základně Rammmstein v Německu.

„Agresor musí prohrát. A to je naše společná odpovědnost s našimi partnery – získat více času na mír, to znamená být nyní co nejaktivnější v poskytování zbraní a munice, abychom urychlili naše společné vítězství,“ pravil Zelenskyj.

A hned pokračoval.

„Podepsal jsem dekret o udělení státních vyznamenání našim vojákům. 127 vojáků ozbrojených sil... 68 z nich – posmrtně. Je velmi důležité si to uvědomit: Pokaždé, když slyšíme, že se slibované dodávky zbraní zpožďují, pokaždé, když se objeví pochybnosti o typu zbraní pro Ukrajinu, o dostřelu nebo jiných kvalitativních vlastnostech – pokaždé to znamená, že ukrajinští vojáci pokládají životy za to, abychom tento čas měli... Čas, který je věnován na přesvědčování, aby se dodávka potřebných zbraní přece jen uskutečnila.“

Vyzdvihl úsilí vojáků bojujících u Bachmutu, kteří podle Zelenského zasadili ruským agresorům tvrdé údery. Poděkoval vojákům z 5. samostatné útočné brigády a 80. samostatné výsadkové brigády, z 214. střeleckého praporu, vojákům z 92. samostatné mechanizované brigády a mnoha dalším.

Poté se v myšlenkách vrátil do Slovjansku, na který před pár dny Rusové udeřili raketami S-300 a zavraždili řadu lidí.

„Včera skončila ve Slovjansku pátrací a záchranná operace po útoku ruských teroristů na obytné domy. Chci se zmínit o našich lidech, kteří spolu s kolegy na místě udělali vše, co bylo možné... Navzdory hrozbě opakovaných úderů a navzdory všem obtížím udělali vše pro to, aby zachránili co nejvíce životů. Děkuji seržantu Jaroslavu Pletkovi, staršímu seržantu Viktoru Herhelovi, staršímu poručíkovi Bohdanu Havrylovovi a podplukovníkovi Michailu Zahnitkovi, všem, kteří se na této operaci podíleli. Děkuji všem ve skvělém týmu Státní pohotovostní služby Ukrajiny, kteří pracují pro lidi! Sláva našim vojákům! Věčná památka všem, které ruský teror připravil o život! Sláva Ukrajině!“ uzavřel.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Marčenko , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWella , 18.04.2023 10:50:08
Ukrajinský ministr Marčenko uvedl že Ukrajina utrácí více než 3,5 miliardy dolarů měsíčně za vojenské operace. Tak Zelenskyj musí prosit.. Je to hrozne když si člověk uvědomí jak by tyto peníze dané od začátků války mohly pomoct jinde ...každý stát který přispívá ožebračuje je svou zem a své lidi.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…