Zelenskyj prý dostal slib od amerických senátorů. A ujistil Evropu, že ji v zimě zachrání levnou elektřinou

08.07.2022 7:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval pár slov k politickému zemětřesení ve Velké Británii. A potom vysvětlil, jak Ukrajina vydělá na vysokých cenách elektřiny v EU. Přislíbil, že nechá poslat do EU více elektřiny a protože je tato elektřina teď v EU drahá, získané prostředky využije na obnovu Ukrajiny.

Zelenskyj prý dostal slib od amerických senátorů. A ujistil Evropu, že ji v zimě zachrání levnou elektřinou
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Vzhledem k tomu, že Velká Británie pod vedením Borise Johnsona věnovala Ukrajině na obranu před ruskou invazí vojenskou pomoc za miliardy liber, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval první část svého vystoupení z noci ze čtvrtka na pátek politickému pádu britského konzervativního premiéra Borise Johnsona.

„Role Británie při ochraně svobody je skutečně globální. A ačkoli je to odrazem pozice britské společnosti, vedení a charisma státního vůdce mají vždy zvláštní význam. Zvláště v takové době – době totální ruské protievropské války, která svůj útok na Evropu zahájila právě z našeho státu,“ pravil ukrajinský prezident.

„Není tedy divu, že Ukrajinci pociťují k Borisovi osobní vděčnost. Ale nezapomínejme, že budujeme vztahy mezi státy. Podpora Velké Británie Ukrajině by se neměla měnit, ať se v londýnských mocenských kruzích děje cokoli, ujistil mě o tom jak Boris, tak všichni naši přátelé ve Spojeném království,“ pokračoval Zelenskyj.

Poté prozradil, že se setkal v Kyjevě s americkými senátory z republikánské i demokratické strany a slyšel od nich, že obě zásadní americké politické síly Ukrajinu podporují.

„Byli autory rezoluce vyzývající ministerstvo zahraničí, aby uznalo Rusko jako stát sponzorující terorismus. Poděkoval jsem jim za tuto aktivitu a doufám, že bude dovedena do konce,“ vyjádřil naději Zelenskyj.

Senátory prý informoval o situaci na frontě a to jak na Donbasu, tak na jihu Ukrajiny u Chersonu a popsal jim, jaké zbraně by teď Ukrajincům pomohly nejvíc.

V pátek se prý chystá promluvit ke slovinským zákonodárcům.

Prozradil také, že nadále narůstá množství ukrajinské elektřiny prodané do EU.

„Po konferenci v Luganu, která byla věnována obnově Ukrajiny, se již vládní představitelé dohodli na mimořádné pomoci naší zemi ve výši více než 2 miliardy dolarů – tyto prostředky budou směřovat na posílení rozpočtu a přípravu na zimu. Mimochodem, export ukrajinské elektřiny do zemí EU, který již začal, je významnou podporou jak nyní, tak během topné sezóny. Cena elektřiny na evropském trhu je vyšší než na Ukrajině, a to umožní energetickým společnostem využít získané prostředky k poskytování služeb pro ukrajinské spotřebitele. Navíc s nezměněnými tarify,“ popsal Zelenskyj, jak Ukrajina pomůže EU a zároveň vydělá na tom, že v EU je dnes elektřina drahá.

Vedle exportu elektřiny prý ukrajinská vláda spolu s prezidentem hledá cesty, jak ukrajinské zemědělské produkty v čele s obilím dostat na světové trhy i navzdory blokádě ukrajinských přístavů Ruskem.

Nakonec ozbrojeným silám Ukrajiny ještě jednou poděkoval za vytlačení ruských agresorů ze Zmijího ostrova a pak už se jen tradičně rozloučil.

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…