Zeman, Babiš a Okamura se chovají jako rasisti. A většina národa… „Dáša z Mostu“ se naštvala

15.02.2019 20:32

Herečka Erika Stárková, která je populární díky seriálu Most!, kde sehrála roli transsexuálky Dáši, byla hostem moderátorky Emmy Smetana na serveru DVTV.cz.

Zeman, Babiš a Okamura se chovají jako rasisti. A většina národa… „Dáša z Mostu“ se naštvala
Foto: Česká televize
Popisek: Chanov v seriálu "Most!"

„Dáša byla zatím mou nejkřehčejší rolí. Když jsem se radila s ženou, která obdobnou transformací prošla, že je naprostá žena. Lehce jsem se tehdy zastyděla, neboť až díky ní jsem si uvědomila, co je to ženství. A začala jsem samu sebe zkřehčovat. Už nepiju jako dřív, nekouřím…“ poznamenala Stárková, jež podle svých slov punkové období zanechala v Brně. 

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

„Mezi homosexuály jsem vyrůstala. Máme jednoho člena rodiny, který měl kolem 50 let coming out. V divadlech jsem měla kolem sebe kolegy homosexuály i komunitu travestitů… Je mi ctí, že nyní mohu hrát takovouto postavu,“ poznamenala Stárková.

Video najdete ZDE.

Dáša se podle jejího názoru cítí být víc ženou než ona. „Myslím si, že transsexuálové, když projdou tou proměnou, tak si to ženství opravdu užívají, a to každým coulem. Víc si to užívají, i ty pohyby, i to, že konečně mají ta ňadra, po kterých tak toužili, i další jiné orgány. V tom pohybu je to naprosto znatelné,“ dodala žena, která v seriálu měla prsa z ponožek. 

Stárková se v seriálu objevila nahá a také v intimních scénách s představitelem hlavní role Franty, Zdeňkem Godlou. „Kdyby mi něco bylo proti srsti, tak bych to konzultovala s režisérem, aby to bylo schůdné,“ sdělila Stárková s tím, že nedělala nic, co by jí bylo vyloženě nepříjemné.

Následně podotkla, že se domnívá, že seriál posunul téma transgender i romskou problematiku. „Dokonce už jsem se s tím i setkala. Tady v Mostě! je hodně daný fokus na romskou problematiku, ale já si myslím, že mnohem víc tabuizované téma je téma transsexuálů. A dokonce z jedné organizace mi volali, že jsou nadšení,“ poznamenala herečka, podle níž je Most! pro tyto lidi velkou podporou. „Dáša se nebojí být sama sebou, neutíká. Jde do toho místa, kde vyrostla, kde ji všichni znají a snaží se nalézt všechny zpřetrhané kontakty. Většina translidí, kteří projdou změnou identity, jde žít jinam, protože se bojí, jak budou přijati,“ zdůvodnila, v čem podle ní seriál přináší těmto lidem podporu.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Seriál je podle ní sondou do společnosti. „Jde s pravdou ven skrz humor,“ podotkla s tím, že nastavuje také zrcadlo společnosti. „Tak enormní divácký zájem se nedal očekávat,“ míní. Stárková pak také podotkla, že respektuje jakékoliv názory, které se na vysílání seriálu objevují, kdy někteří ztvárnění role kritizovali. „Vše bylo konzultováno s psychology a sexuology. Přáli jsme si to uhlídat, aby nedošlo k nějaké korektuře. Pokud se to stalo, mohlo se to stát… Budeme rádi, když nás na to někdo upozorní a budeme moci znovu toto téma rozvinout,“ dodala. Ona sama se pak dále chce s touto komunitou lidí stýkat a případně jim pomáhat. 

Stárková následně uvedla i to, že při natáčení v Mostu ji překvapilo, že se tam vůbec nic neděje. A rozhovořila se i o Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi a Tomiovi Okamurovi, kteří se podle jejích slov chovají jako rasisti. „Jejich výroky tomu nasvědčují,“ zmínila. Vadí jí například Zemanův výrok, že za komunismu se Romové neměli vůbec špatně, Babiš dle jejích slov bagatelizoval romský holocaust a Okamura by rád romskou populaci poslal do Indie. Rozhodně to nepovažuje za humor či nadsázku. „Většina národa jim věří,“ poznamenala k tomu Stárková závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…