Zeman, Okamura, ne! Pryč od Visegrádu, sepsali Kocáb, Gabal a Ruml

04.03.2019 14:50

Před pár týdny spatřilo světlo světa provolání evropských intelektuálů, v němž jsou občané důrazně varováni před populisty typu Marine Le Penové, kteří se snaží rozbít Evropskou unii. Pod výzvou je podepsán např. slavný spisovatel Milan Kundera. Podobnou výzvu teď v Česku sepsali Michael Kocáb, Jan Ruml, Ivan Gabal a další čeští intelektuálové, kteří také pozvedají hlas na obranu EU, a to i proti tzv. Visegrádské čtyřce.

Zeman, Okamura, ne! Pryč od Visegrádu, sepsali Kocáb, Gabal a Ruml
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Britský deník The Guardian a další světová média před časem uveřejnila výzvu evropských intelektuálů, kteří projevili obavy z hrozícího rozbití Evropské unie. Žádali své spoluobčany, aby v blížících se evropských volbách vystavili stopku populistům, kteří se snaží EU rozbít.

Podle informací Deníku N teď podobnou výzvu sepsali i čeští intelektuálové. Varují před přílišným příklonem České republiky k dalším států tzv. Visegrádské čtyřky, především  k Maďarsku.

„Maďarsko s Viktorem Orbánem sklouzává k nacionálnímu šovinismu, k podřizování právního státu politické moci a k omezování svobody médií i občanů. Narůstá antisemitismus a štvaní lidí proti sobě,“ stojí v textu, který uveřejnil server Deníku N. Výzvu sepsali Michal Kocáb, Jan Urban, Jan Ruml, Fedor Gál a Ivan Gabal.

Podobně důrazně se vymezili proti Polsku a Slovensku, které nám je sice velmi blízké, ale před rokem tam byl na objednávku zavražděn mladý novinář Ján Kuciak se svou snoubenkou.

„V Polsku proběhly otevřené pokusy o degradaci právního státu do područí vládnoucí politické garnitury. Nebýt hrozby tvrdých právních kroků ze strany Evropské unie, bylo by odstraňování nepohodlných soudců již dávno dokončeno a s ním i nezávislost justice. Narůstající vliv a sebevědomí extrémní pravice vedly až k vražednému útoku na primátora Gdaňsku. Na Slovensku byl zavražděn novinář Ján Kuciak, který odhaloval zkorumpované mafiánské poměry propojující politiku, vysoké státní úředníky, policisty a organizovaný zločin,“ napsali pánové.

Také česká společnost se mění. Prezident Miloš Zeman spolu s radikály z hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury vystrašili část společnosti hrozbou příchodu migrantů natolik, že jeden ze sympatizantů SPD spáchal v naší zemi teroristický útok. Spáchal ho senior Jaromír Balda, který byl za teroristický akt odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. (Verdikt zatím není pravomocný.)

„Svými protievropskými a nacionalistickými postoji je dnes Visegrádská skupina snadno zneužitelným trojským koněm mocností, které chtějí sjednocenou demokratickou Evropu rozložit. Stali jsme se slabým článkem euroatlantického civilizačního prostoru. Geopolitickou rozkolísaností, nacionálním šovinismem a korupcí části elit jsme zneužitelní jak pro imperialistické a silou jednající Rusko, tak pro nedemokratickou a k roli globální mocnosti se deroucí Čínu. Jejich rostoucí vliv je přímo úměrný naší slabosti a bezradnosti,“ varovali pánové.

Nakonec požádali občany, aby dorazili k volbám do Evropského parlamentu a aby dali jasně najevo, že se V4 nenechají vytrhnout ze západního kulturního a bezpečnostního okruhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…