Zeman: Ústavní zvyklosti, to je idiotský pojem

11.07.2013 7:41

Prezident Miloš Zeman veřejně pochválil novou vládu Jiřího Rusnoka a její členy označil jako odborníky. V rozhovoru pro deník Právo však odmítl, že by premiérovi do jeho výběru jednotlivých ministrů jakkoliv zasahoval. „Samozřejmě, nevylučuji, že kdyby se ve vládě objevila neosobnost, tak bych s panem premiérem tuto věc konzultoval. Ale protože tomu tak nebylo, plně respektuji jeho volbu,“ zdůraznil.

Zeman: Ústavní zvyklosti, to je idiotský pojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nyní již bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil novou vládu jako vládu kamarádů Miloše Zemana.  „Neříkám, že jsem takový masochista, že by vláda měla být složena z mých nepřátel, ale rozhodně není pravda, že je složena jen z mých přátel,“ odmítl prezident toto přízvisko a připomněl, že nově jmenovaný ministr financí Jan Fischer byl jeho protikandidát v prezidentské volbě, nikoliv přítel.

Vláda ČSSD by zřejmě důvěru nezískala

Zeman by uvítal, kdyby Rusnokovu vládu podpořila ČSSD. „Pokus sociální demokracie sestavit vládu by patrně nezískal důvěru ve sněmovně, a to by zákonitě podle Ústavy vedlo ke třetímu pokusu, kdy by vládu sestavila bývalá vládní koalice. Myslím si, že ČSSD si toto nebezpečí uvědomuje,“ míní prezident.

Mnozí kritici Zemanovi vyčítají, že v souvislosti se jmenováním vlády odborníků porušuje ústavní zvyklosti. „Především bych řekl, že pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v Ústavě,“ zamítl rázně tato nařčení. Prezident přece prý nemůže měnit Ústavu, ale má svaté právo měnit zvyklosti, které v ní nejsou zakotveny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…