Zeman a Babiš mohou ustát i milionovou demonstraci, upozorňuje expert

29.06.2019 21:25

Politolog Daniel Kunštát okomentoval současnou vládní situaci – pozice sociálních demokratů je podle něj zoufalá a dříve či později z vlády odejdou. I když vládní kabinet ustál druhý pokus opozice vyjádřit vládě nedůvěru a svrhnout ji, je velmi těžké odhadovat, jak dlouho vydrží v současném složení. Své uvedl i k masovým demonstracím, které pořádá spolek Milion chvilek. „Zeman s Babišem mohou ustát i milionovou demonstraci,“ řekl v rozhovoru pro server Info.cz.

Zeman a Babiš mohou ustát i milionovou demonstraci, upozorňuje expert
Foto: CEVRO Institut
Popisek: PhDr. Daniel Kunštát, Ph.D., politolog a sociolog, vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů VŠ CEVRO Institut

Sociální demokraté jsou nyní podle Kunštátových slov nejslabším článkem mocenského bloku v čele s Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem. Okamurova SPD nabízí, že převezme úlohu sociálních demokratů. „Podobně jako komunisté, tak i v SPD dobře vědí, že nebýt Babiše a Zemana, nikdo další z politické reprezentace by s nimi z dobrých důvodů nechtěl mít mnoho společného,“ míní politolog.

Zato pozici premiéra Babiše hodnotí stále jako velmi silnou. „Je samozřejmě silná nejen v kontextu relativní síly spřízněných parlamentních stranických aktérů, ale také má zajištěnu takřka bezvýhradnou podporu prezidenta,“ uvedl s tím, že Zeman má obrovský vliv na Okamuru i na Filipa a je schopen tvarovat jejich politickou strategii.

Pro ČSSD prý nakonec vládní spolupráce nevěští nic dobrého. „Dnes jsou naopak v situaci takřka zoufalé. Voličská podpora přinejlepším stagnuje, strana navíc zcela neefektivně marně bojuje tváří v tvář Babišovi o vlastní politickou svébytnost,“ pozoruje Kunštát.

„Jan Hamáček nadto nemá ostré lokty ani politické charisma, aby dokázal čelit dravým mužům moci. Vmanévroval se do role fackovacího panáka, z jedné strany dostává pohlavky od Babiše, z druhé od Zemana,“ pokračoval politolog, podle kterého Hamáček důstojnost strany a respekt voličů zakopal hluboko pod zem. ČSSD už prý stojí jen před jedinou smysluplnou výzvou: najít odvahu opustit vládu a pokusit se o resuscitaci v opozičních lavicích.

Politolog predikuje, že ČSSD z vlády dříve nebo později odejde. „Cesta k otevřené vládní spolupráci ANO s krajními křídly české politiky zleva i zprava bude tak definitivně zpečetěna,“ myslí si Kunštát. Současná vláda podle něj nemá hodnotový obsah, ideje. Je vedena jen rutinním manažerským pragmatismem. „Vláda nevládne, ale celkem bez problémů administruje,“ shrnul.

Původní zdroj ZDE

Všechny následující možné scénáře prý povedou k témuž závěru: pod kuratelou Zemana vznikne velká antilistopadová koalice, tedy nějaký typ vlády na půdorysu spojenectví ANO, KSČM a SPD. „S výměnou ministra Staňka si totiž teď Hamáček nabíhá na vidle Miloše Zemana a Babiš mu v tom jako vždy iniciativně pomáhá,“ poznamenal politolog.

Vláda v dnešním formátu se tudíž velmi pravděpodobně nedožije Vánoc. Jiná věc je, zda se dožije Babiš ve funkci premiéra. „Napětí ve společnosti bude z pochopitelných důvodů právě kolem listopadového výročí gradovat, neznamená to však, že Babiš se Zemanem v zádech nemůže ustát třeba i milionovou demonstraci na Letné, kauzu Čapí hnízdo nebo potvrzení střetu zájmů ze strany Evropské komise,“ uzavřel Kunštát s tím, že Babiš má pořád dobré šance, že bude premiérem i po „horkém podzimu“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …