Zeman a Zaorálek k sobě mají blíž, než jsou ochotni přiznat. Erik Best odhaluje, co se skrývá pod Zemanovým deštníkem

09.02.2015 21:08

Novinář Erik Best si všímá rozepří prezidenta Miloše Zemana s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a dospívá k zajímavému závěru. Oba muže ve skutečnosti cosi spojuje, i když jeden chce být proruský a druhý proamerický.

Zeman a Zaorálek k sobě mají blíž, než jsou ochotni přiznat. Erik Best odhaluje, co se skrývá pod Zemanovým deštníkem
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem to občas zajiskří. Dobrým příkladem může být spor o vypořádání se s Islámským státem. Zatímco prezident vyzývá ke společné akci v zásadě celého světa proti radikálům, Zaorálek odmítá vyhlašování "křižáckých tažení". Za to mu chce Zeman darovat defétistický Chamberlainův deštník.

Oba politici se ale shodují na tom, že jednostranné akce Spojených států nikam nevedou, což ukázal příklad Iráku a Libye. Podle Zaorálka je třeba hledat nové způsoby, jak používat sílu, a Zeman volá po větší roli OSN, takže se k sobě zase přibližují.

Celý komentář ZDE

"Zeman chce být proruský a chápe, že antiterorismus může posloužit k tomuto účelu. Zaorálek chce být proamerický, ale ví, že antiterorismus pro to není to správné téma. A tak je navzdory všem jejich odlišnostem vzájemně spojuje právě odpor vůči americkému vojenskému unilateralismu," podotýká Best na svém webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…