Zeman bude kvůli zranění chybět na oslavách 17. listopadu

15.11.2013 18:08

Prezident Miloš Zeman bude chybět při oslavách výročí 17. listopadu, které měly být jeho prvními ve funkci hlavy státu. Kvůli prezidentově poraněnému kolenu se oslav zúčastní pouze jeho podřízení.

Zeman bude kvůli zranění chybět na oslavách 17. listopadu
Foto: Kancelář prezidenta republiky
Popisek: Prezident Miloš Zeman na kolečkovém křesle

Oznámila to Zemanova mluvčí Hana Burianová. Premiér Jiří Rusnok se osobně zúčastní vzpomínkového aktu k výročí 17. listopadu 1939 u Hlávkovy koleje a položí kytici k pamětní desce 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

Zeman se kvůli poranění kolena léčí na zámku ve středočeských Lánech. K pamětní desce studenta Jana Opletala před budovou Hlávkovy koleje za něj proto věnec položí ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. V ruzyňských kasárnách uctí památku obětí ředitelka Odboru spisové a archivní služby prezidentské kanceláře Libuše Benešová. "Na Národní třídu k památníku listopadových událostí položí květinu se stuhou prezidenta republiky Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky," uvedla Burianová.

Rusnok položí květiny

Oba předchozí prezidenti, Václav Havel i Václav Klaus, se akcí k 17. listopadu pravidelně účastnili, výjimkou byly zdravotní důvody. Havel, který jako československá hlava státu zavedl tradici kladení věnce na Národní třídě, tak chyběl kvůli viróze a zápalu plic v letech 1996 a 1997, naposledy pak položil květiny u památníku rok před smrtí, v listopadu 2010. Václav Klaus se nezúčastnil žádné ze vzpomínkových akcí pouze v roce 2008, " odpočíval po náročném programu z minulých dnů", zdůvodnil to tehdy jeho mluvčí, podle kterého se také Klaus připravoval na jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě.

Rusnok se v neděli zúčastní pietních aktů u Hlávkovy koleje a na Národní třídě. Na obou místech položí květiny. Na Národní třídě ještě před ním uctí památku 17. listopadu 1989 sociální demokraté v čele se svým předsedou Bohuslavem Sobotkou. Ke stejnému památníku zhruba v poledne přijde někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oslaví 17. listopad v Bratislavě, uvedla mluvčí TOP 09 Martina Týblová. Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zapálí svíčku na Národní třídě.

Členové etické komise České republiky, která je zřízena při Úřadu vlády, společně se zástupci Konfederace politických vězňů uctí Den boje za svobodu a demokracii položením věnců u památníku Obětí komunismu na Újezdu a poté na Václavském náměstí.

Podoba oslav 17. listopadu, který se stal státním svátkem až v roce 2000, se během let proměňovala, velké akce se konaly zejména u příležitosti kulatých výročí. V roce 1990 například Havel hostil v Praze tehdejšího amerického prezidenta George Bushe, který od něj pak v roce 1999 spolu s dalšími státníky (Michailem Gorbačovem, Helmutem Kohlem, Lechem Walseou nebo Margaret Thatcherovou) převzal Řád bílého lva. Rozsáhlé oslavy 17. listopadu, ve kterých hrál velkou roli exprezident Havel, se konaly i v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…