Zeman by chtěl realizovat stavbu průplavu Dunaj-Odra-Labe

24.02.2013 20:56

Projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe znovu ožívá. Budoucí prezident Miloš Zeman je jeho zastáncem a potvrdil, že ho bude prosazovat. O spolehlivém a levném napojení na moře snili už naši předci - vodní koridor byl zakotven ve Vodocestném zákonu z roku 1901. Jeho velkým zastáncem byl i Tomáš Baťa se svým bratrem. Na průplav se ale dosud nenašly peníze.

Zeman by chtěl realizovat stavbu průplavu Dunaj-Odra-Labe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Propojení chybí hlavně průmyslovým firmám, které, na rozdíl od konkurence, nemohou své výrobky dostat do světa po vodě. "Pan Zeman je zastáncem výstavby průplavu. Evropská unie je ochotna na to přispět, takže je to pro nás mimořádně zajímavé," řekl po schůzce se Zemanem jeho nový poradce František Čuba. Budoucnost projektu ale bude záviset hlavně na penězích. Průplav má stát 200 miliard korun. Většinu by musela dát právě Evropská unie.

Ministerstvu dopravy se zatím podařilo získat dotaci na takzvanou studii proveditelnosti. "Potřebnost tohoto průplavního spojení se nyní prověřuje. Ministr má za úkol jednat s okolními státy," uvedl mluvčí resortu Martin Novák. Na přípravách se chtějí podílet i firmy z Moravy a Slezska. Průplav by sloužil také jako protipovodňová ochrana a pomohl by snížit znečištění ovzduší. Jasno by mělo být do roka, kdy má ministerstvo studii předložit vládě.

Kanál má ale i odpůrce. Procházel by totiž například Chráněnou krajinnou oblastí Poodří, což se nelíbí hlavně ochranářům. "Došlo by k poškození celé řady lokalit a poměrně výrazně by se změnil vodní režim, jak na samotné Odře, tak v nivě," poznamenal vedoucí CHKO Poodří Petr Birklen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…