Zeman chce euro do pěti let. Klaus nad tím krčí rameny

22.04.2013 15:20

Bývalý prezident Václav Klaus se pustil do svého nástupce Miloše Zemana kvůli jeho odhadu, že by Česká republika mohla do pěti let přijmout euro. Podle Klause s takovým výrokem nelze polemizovat, protože postrádá argumenty.

Zeman chce euro do pěti let. Klaus nad tím krčí rameny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u pamatniku M.R. Stefanika

Klaus připomíná, že o tom, kdy Česko přijme euro, hovořilo již hodně lidí. Byli motivováni euronaivismem nebo populismem, popř. se chtěli zalíbit zahraničním spojencům. Exprezident však nedokáže odhadnout, co vedlo k podobným výrokům Zemana.

Co se změní za pět let?

„Zajímavější je, na čem je tento jeho odhad vlastně postaven. Pokud si totiž autor takového výroku přeje zavedení eura u nás, proč neříká, že zavedeno mělo být před pěti lety? Proč neříká, že by zavedeno mělo být pokud možno zítra? Protože takový výrok by byl okamžitě konfrontován s realitou,“ podotkl Klaus.

Časový údaj, který Zeman uvedl, označil Klaus za plácnutí do vody, jelikož prezident neobjasnil, co by se mělo do té doby změnit. „Máme přijmout euro až za pět let, protože to už bude společná měna v dobré kondici? A na základě čeho tak M. Zeman soudí? Nebo se něco zásadně změní u nás, takže už pro nás bude euro výhodné i beze změn v eurozóně, dnes zmítané krizí? Nebo prezident očekává změny na obou stranách?“ ptá se známý kritik Evropské unie.

Jakékoliv lhůty nepovažuje Klaus za racionální. „Slovem do pranice by bylo spíše říci: Euro přijmeme, až se stane toto a toto. A to se stane, protože nastanou tyto a tyto okolnosti a předpoklady. S takovým slovem do pranice by bylo možné polemizovat. S výrokem o pětileté lhůtě polemizovat nelze, nad ním lze pouze pokrčit rameny,“ napsal bývalý prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …