Zeman dle ruského senátora zasadil ránu verzi Londýna o novičoku

04.05.2018 12:56

Ruský senátor Alexej Puškov označil výroky českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově paralytického jedu novičok v Česku za „silný úder“ proti britskému tvrzení o účasti Ruska na otrávení někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury.

Zeman dle ruského senátora zasadil ránu verzi Londýna o novičoku
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Hle jak to je! Novičok se vyráběl a schraňoval v Česku – v ‚malém množství‘. Tento fakt je silnou ranou verzi Londýna, která se i tak rozpadá, protože otrávení touto otravnou látkou se neuzdraví jako Julija Skripalová. Londýn tone ve zmatku: celá konstrukce se hroutí,“ uvedl Puškov podle agentury RIA Novosti.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ prohlásil český prezident v TV Barrandov.

Zemanovo vyjádření již využila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení Skripalových.

Případ, provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran, prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem.

RIA Novosti upozornila, že Zeman hovořil o nervově paralytické látce označované jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, zatímco v Salisbury byli Skripalovi 4. března podle Londýna otráveni látkou A234. Londýn z toho obviňuje ruský stát, Moskva to kategoricky popírá.

Rusko také v minulosti označilo Česko za možnou zemi původu jedu novičok.

Zeman v té souvislosti požádal tajné služby, aby po původu novičoku v Česku pátraly. Z jejich zjištění vyplývá, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234. Množství jedu vyrobeného v brněnském ústavu bylo poměrně malé, po testování byl zničen, dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…