Zeman dnes jmenuje šéfa ČSSD Sobotku premiérem

17.01.2014 6:03

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne na Pražském hradě jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku předsedou nově vznikající vlády. Po jmenování Sobotky premiérem se chce Zeman začít scházet s kandidáty na ministry. Dopředu avizoval, že má k některým výhrady a nemusel by je do úřadů jmenovat.

Zeman dnes jmenuje šéfa ČSSD Sobotku premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka se stane premiérem 83 dní od předčasných parlamentních voleb, které se uskutečnily na podzim. Je to v historii České republiky nejdelší doba od voleb po jmenování předsedy nové vlády.

Vedení ČSSD dnes také bude od rána vybírat kandidátku na ministryni práce a sociálních věcí. Poté, co jméno oznámí, bude seznam nominantů na ministry kompletní. Sobotka pak listinu se jmény bude muset oficiálně předat prezidentu Zemanovi.

Hlava státu se chce se všemi kandidáty na členy vlády osobně sejít, schůzky s nominanty absolvuje i Sobotka. Zeman tvrdí, že nemusí jmenovat všechny ministry, které mu předseda nové vlády navrhne. Podle Sobotky by prezident naopak neměl do sestavování kabinetu zasahovat. Pokud Zeman odmítne některá jména do vlády dosadit, uvažuje Sobotka o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

Zeman dnes povečeří se členy končící úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka. Přijme je na prezidentském zámku ve středočeských Lánech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …