Zeman je demagog Trumpova střihu, stěžoval si v rádiu Schwarzenberg

10.05.2016 17:45

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg usedl do křesla pro hosta v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Popsal situaci v Rakousku, kde včera na všechny funkce rezignoval dosavadní kancléř, sociální demokrat Werner Faymann. Podle knížete za to ale nemohli ani tak uprchlíci jako spíš neschopnost udělat potřebné reformy. V závěru si Schwarzenberg rýpl do prezidenta Zemana.

Zeman je demagog Trumpova střihu, stěžoval si v rádiu Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

„Tragédie této vlády byla, že po celou dobu trvání vlády nebyla schopná udělat nutné reformy. Rakouské hospodářství zaostává. Nezaměstnanost tam roste na rozdíl od nás, výdělky nejsou, co bývaly, a lidé to cítí. Měli učinit normální hospodářské reformy, ale nic se nehnulo, protože se dvě velké strany navzájem blokovaly,“ poznamenal Schwarzenberg. Sluší se dodat, že se vzájemně blokovali silní sociální demokraté a lidovci.

Jistou roli v odchodu kancléře hrála i uprchlická krize, ale podle Schwarzenberga šlo jen o okrajovou otázku. „V Rakousku není taková hysterie, protože jsou na uprchlíky zvyklí a nevytvořili si takovou umělou hysterii jako u nás,“ doplnil kníže. Současně však považuje za vysoce pravděpodobné, že v prezidentských volbách vyhraje Hoofer. Ten se prý občas vyjadřuje podobně jako náš prezident Miloš Zeman. „Já bych řekl, že nálada ve střední Evropě přeje politikům jako jsou Viktor Orbán, Miloš Zeman a pan doktor Hoffer.“

„Ale pozor. Pan Orbán získal ústavní většinu dávno před tím, než přišli do Maďarska migranti. My jsme ze vlády premiéra Nečase museli šetřit, měli jsme problémy, a to Miloši Zemanovi pomohlo. Myslím si, že migrační krize v Rakousku hraje určitou roli, ale myslím, že se to přeceňuje. Nástup Svobodomyslných začal už před migrační krizí. Když je vláda schopná dělat reformy, že dělá, co má, tak ji budou volit i přes migrační krizi,“ doplnil čestný předseda TOP 09.

„V Rakousku proto možná budou volby, přáli by si je pravděpodobně občané, ale ty velké strany si je velmi nepřejí. Protože by bylo jasné, že pan strach vyhraje,“ varoval Schwarzenberg.

Dnešek přeje demagogům

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil k situaci v Turecku i v USA. Je toho názoru, že turecký prezident Erdogan bude vůči EU uplatňovat tvrdý postup, ale na tento tvrdý postup taky dojede. Posteskl si však také nad tím, že Evropa nevystupuje dostatečně jednotně.

„Bohužel je teď čas, který přeje demagogům. Trump vedl svéráznou a dobrou kampaň a většina Američanů byla rozčarována z konce Obamovy vlády. Američané neměli dojem, že je pevně vede,“ poznamenal Schwarzenberg. Určitá naštvanost podle jeho názoru plyne i z toho, že se ekonomice nedaří jako dříve. Jenže každý rozumný člověk musí podle knížete vědět, že žádný růst netrvá věčně. V závěru konstatoval, že demagogem Trumpova střihu je i prezident Miloš Zeman.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…