Zeman k vybírání superúředníka: Maturitní angličtina mu v Bruselu nebude stačit

14.01.2015 20:01

Konkurz na náměstka ministra vnitra pro státní službu, takzvaného superúředníka, nemá podle prezidenta Miloše Zemana dostatečně náročná výběrová kritéria. Snížit limit znalosti angličtiny na úroveň maturitní zkoušky je chyba, řekl dnes Zeman v závěru návštěvy Pardubického kraje.

Zeman k vybírání superúředníka: Maturitní angličtina mu v Bruselu nebude stačit
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chrudimi

"Vrcholný superúředník bude nejméně jednou za měsíc v Bruselu, tam mu maturitní znalosti evidentně nevystačí. Navíc bude muset ovládat jazyk, kterému se říká bruselština, což je jazyk Evropské komise, speciální terminologii, byť v angličtině," uvedl Zeman. Podle něj potrvá nejméně půl roku naučit se tuto úřednickou řeč.

K samotným kandidátům se Zeman nechtěl vyjádřit

V trojici kandidátů na nového náměstka ministra vnitra jsou ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra Josef Postránecký, tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel strukturálních fondů na Ministerstvu průmyslu a obchodu Břetislav Grégr. Vláda má náměstka vybrat příští týden. K samotným kandidátům se Zeman nechtěl vyjádřit, neboť je blíže nezná.

Nynější výběrové řízení na náměstka pro státní službu je druhé, první se loni v prosinci nezdařilo. Tehdy se přihlásili tři lidé, ale nesplnili stanovené podmínky. Vnitro pak zadání tendru zjednodušilo - uchazeči už nemusí mít certifikát z jazykové zkoušky, nyní stačí, aby si zkoušku doplnili do konce letoška.

Prezident Zeman zákon o státní službě loni v říjnu vetoval

Funkce náměstka, nazývaná právě jako superúředník, vzniká podle služebního zákona. Bude řídit státní správu a také vyjednávat v Evropské unii. Zákon by měl státní správu odpolitizovat a byl dlouhodobým dluhem české legislativy. Původní návrh počítal s generálním ředitelstvím státní služby, které by koordinovalo úřady. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne Ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu, která se označuje za klíčový post.

Prezident Zeman zákon o státní službě loni v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud. Nahrazení generálního ředitelství státní služby funkcí náměstka mu nevadí. Tvrdí však, že současná podoba zákona nepovede k odpolitizování státní správy, a vadí mu, že počítá s takzvanými politickými náměstky ministrů.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…