Zeman měl mylné informace, udeřil Babišův kontrolor BIS

27.08.2021 10:27

Poslanec z hnutí ANO a místopředseda stálé Komise pro kontrolu činnosti BIS Robert Králíček odmítl jasně říci, zda prezident Miloš Zeman lže, když tvrdí, že BIS odposlouchávala nejvyšší ústavní činitele, jmenovitě jeho samotného. Králíček poznamenal, že prezident měl zřejmě mylné informace. Zemanovo vystupování vůči BIS označil za nešťastné. Podle Králíčka tato tajná služba potřebuje klid na práci. Zvláště před volbami.

Zeman měl mylné informace, udeřil Babišův kontrolor BIS
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Moderátor internetové televize DVTV Michael Rozsypal se místopředsedy Komise pro kontrolu BIS Roberta Králíčka zeptal, zda by řekl, že Miloš Zeman lže, když tvrdí, ž BIS odposlouchává jeho okolí. Králíček, který dává dlouhodobě najevo, že si práce plukovníka Michala Koudelky stojícího v čele BIS velmi váží, odpověděl nepřímo.

„Já bych řekl, že pan prezident měl zřejmě mylné informace. Nevím, z čeho vycházely ty jeho výroky, ale dnes nám bylo potvrzeno, že ty odposlechy, které BIS provádí, jsou v souladu se zákonem,“ poznamenal Králíček s odvoláním na čtvrteční vystoupení Michala Koudelky před stálou Komisí pro kontrolu BIS

„Já osobně nemám důvod panu Koudelkovi nevěřit a nevím, z čeho vycházel pan prezident,“ dodal Králíček

„Mylné informace, čili jinými slovy, prezident lhal," rozvedl Králíčkovy věty Rozsypal.

„Já bych to nenazval lhaním, protože my nemáme konkrétní informace třeba z živých kauz a já nemohu ani vyloučit, ani potvrdit, zdali někdo je, nebo není odposloucháván. My se bavíme čistě o tom, že vždy BIS žádá předsedu senátu Vrchního soudu v Praze a vždy jedná v souladu se zákonem,“ opravil Rozsypala poslanec. „Já v tuto chvíli nevím, jestli je nebo byl někdo z okolí pana prezidenta odposloucháván, je nebo byl v hledáčku BIS. Pakliže se někdo z jeho okolí chová tak, že je bezpečnostním rizikem nebo překračuje zákon, tak se může stát, že je odposloucháván. Ale bavíme se o legálnosti, či nelegálnosti těch odposlechů,“ dodal Králíček.

Poté ještě jednou zopakoval, že pokud se někdo v okolí prezidenta pohybuje na hraně zákona nebo nějak ohrožuje bezpečnost republiky, nelze vyloučit, že je odposlouchán ze strany BIS, ale vše se děje podle zákona.

Králíček odmítl spekulovat nad tím, proč Miloš Zeman říká o BIS to, co říká.

„Přijde mi to velmi smutné, protože se domnívám, že BIS by neměla být medializována. Blíží se nám volby, může se stát, že se objeví nějaké dezinformační kampaně v průběhu voleb a je dobré, aby BIS měla klid na práci a je pro mě smutné a mrzí mě, že pan prezident vyvolává tu mediální přestřelku o BIS, která by měla spíše být v utajení, než v hledáčku médií,“ pravil na adresu prezidenta Zemana Králíček.

Prohlásil také, že pan prezident může do veřejného prostoru pouštět jakékoli výroky, aniž by je musel dokládat, ale je třeba se k nim nějak postavit a říct veřejnosti, že poslanecká komise, která kontroluje činnost BIS, za touto tajnou službou stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…