Zeman mluvil s Válkovou o politických tlacích na vyšetřování

25.02.2014 20:10

Prezident Miloš Zeman dnes mluvil s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) o politických tlacích na vyšetřování kauz. Válková se zmínila třeba o údajném tlaku ve sporu o odvolání šéfa věznic. ČTK to dnes řekli mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a sama ministryně.

Zeman mluvil s Válkovou o politických tlacích na vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

„Pan prezident vyjádřil obecně podporu úsilí paní ministryně, aby vyšetřování ekonomických kauz, ekonomické kriminality nebylo ovlivňováno nebo brzděno politickými vlivy. To platí pro větší počet kauz, netýká se to nějaké konkrétní kauzy," řekl mluvčí hlavy státu.

Podle Válkové je ale nesmysl, že by chtěla šéfa věznic odvolat jen kvůli možnému spojení s ODS

Válková ČTK řekla, že s prezidentem mluvila o několika mediálně sledovaných aktuálních případech. „Vyjadřovala jsem se třeba i k té kauze v oblasti vězeňství," uvedla. Ministryně nedávno zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala, protože není spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole služby. Dohnal to odmítl jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, podá trestní oznámení. „V této souvislosti jsem se zmínila o propojení některých lidí na ODS," doplnila Válková. Uvedla například jméno bývalého náměstka pro vězeňství a justici na Ministerstvu spravedlnosti Daniela Voláka (ODS).

Podle Válkové je ale nesmysl, že by chtěla šéfa věznic odvolat jen kvůli možnému spojení s ODS. „Je mi úplně jedno, jestli jde o ODS, sociální demokracii nebo ANO. Kdyby to byl někdo z ANO, postupovala bych stejně," řekla.

„Pan prezident vyjádřil důvěru v to, že postupuji tak, jak si myslím, že je to správné, bez ohledu na to, jestli jde o někoho, kdo disponuje miliardami, nebo o někoho, kdo je na řídící úrovni v nějaké instituci, ve které chci třeba provést kontrolu," doplnila ministryně. „Odcházela jsem s příjemným pocitem, že podporu mít budu," dodala Válková ke schůzce s prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…