Zeman mohl Sobotkovi dopis s chybami vrátit a ne jej opravovat při slavnostním aktu

31.01.2014 11:27

Prezident Miloš Zeman obdržel na hlavičkovém papíře Úřadu vlády dopis od Bohuslava Sobotky. Ten obsahoval návrhy jmen ministrů nového kabinetu. Jenže tento dopis se hemžil chybami, což prezident neopomněl komentovat. Jak tuto trapnou situaci hodnotí právníci, píše MF Dnes

Zeman mohl Sobotkovi dopis s chybami vrátit a ne jej opravovat při slavnostním aktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Prezident Miloš zeman si výtku k premiérovi na konto dopisu se jmény navržených ministrů, který obsahoval šest chyb, nechal až na samotné jmenování vlády. Jistě si tak chtěl premiéra vychutnat. V dokumentu bylo například zkomoleno jméno ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo chybné křestní jméno ministra zemědělství Mariana Jurečky. MF Dnes zajímalo, jak se na tuto situaci dívají přední právníci.

„Nejelegantnější a nejjednodušší cesta by zřejmě byla nechat si zaslat novou verzi, ale to už je osobní a politická rovina,“ řekl k trapné okolnosti jmenování vlády děkan pražské právnické fakulty Aleš Gerloch.

MF Dnes se zeptala i ústavního právníka Jana Kysely. „S tímto dokumentem na Hrad putují personální spisy, podle kterých prezident mohl poznat, o koho se jedná. Pokud to nepoznal, mohl dokument Sobotkovi vrátit, ale zřejmě to nepovažoval za důležité, záleží tedy spíše na zdravém úsudku,“ míní Kysela.

Bývalá ústavní soudkyně a nynější senátorka Eliška Wagnerová k tomu podle MF Dnes řekla, že je to ostuda kanceláře, jinak by to prý nepřeceňovala. Právníci se tak přiklonili k názoru, že Zeman mohl dopis vrátit premiérovi a ne jej opravovat při slavnostním aktu jmenování vlády.

Dopis připravovala ještě kancelář Lidového domu. Předseda vlády Sobotka uvedl, že k chybám došlo kvůli přetížení sekretariátu a nebude se to prý opakovat. Pochybení potrestá finanční sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…