Zeman, nebo kníže? Politologové jim dávají stejné šance

12.01.2013 21:14

Politologové zatím nemají favorita druhého kola prezidentské volby. Podle nich mají šanci oba. Velký vliv podle nich bude mít hlavně doporučení Jiřího Dienstbiera a Jana Fischera, kteří skončili na čtvrtém a třetím místě.

Zeman, nebo kníže? Politologové jim dávají stejné šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Jiří Dienstbier nikoho nedoporučil, přestože ČSSD vyzvala ke zvážení volby Miloše Zemana. Jan Fischer pak oznámil, že Karel Schwarzenberg mu je nejbližší.

Fischer, původně podle průzkumů spolufavorit voleb, podle některých oslovených politologů nezvládl závěrečnou část kampaně, působil pasivně, nejistě a "prohrál" v televizních debatách s Milošem Zemanem.

Například Zdeněk Zbořil míní, že si Fischer mimořádně uškodil i prohlášením, že nebude jednat s komunisty. Všichni mu prý začali připomínat, že sám byl v předlistopadové KSČ. Ztratil tak důvěryhodnost a stal se pro soupeře snadným terčem, soudí Zbořil.

Oslovení politologové také zmiňují debakl kandidáta nejsilnější vládní strany Přemysla Sobotky, který nezískal ani 2,5 procenta hlasů. Někteří hovoří o absurdním výsledku a ostudě.

Tomáš Jarmara míní, že Sobotkovi značně uškodila i kritizovaná amnestie udělená dosluhujícím prezidentem a někdejším předsedou ODS Václavem Klausem. Sobotka se sice podle něj od tohoto kroku distancoval, i tak to byl ale podle Jarmary od Klause pro Sobotku "polibek smrti".

Podle Vladimíry Dvořákové nastala po prvním kole voleb situace, kdy jsou voliči velmi polarizovaní. "Ani jeden z kandidátů není přijatelný pro většinu veřejnosti," řekla politoložka. Bude tak prý záležet na tom, který z uchazečů "donutí" přijít hlasovat více svých potenciálních voličů. Schwarzenberg by podle ní mohl získat hlasy Fischerových podporovatelů, Zeman si však většinou Dienstbierových voličů jist být nemůže.

Podobně se vyjádřil i Mlejnek. "Bude hodně záležet na tom, jak kandidáti pojmou další kampaň a jak ji zacílí," uvedl. Zeman pravděpodobně bude klání pojímat jako referendum o současné nepopulární vládě, Schwarzenberg zas bude bývalému premiérovi vyčítat opoziční smlouvu a vazby na Rusko. Zdůraznil, že to byla právě velmi efektivní kampaň, která dostala ministra zahraničí do finále voleb. Dodal, že svou roli bude hrát i volební účast.

Jarmara míní, že za Schwarzenbergem bude ve 2. kole stát "mediální mainstream" a pro řadu lidí může ministr ve srovnání se Zemanem představovat "menší zlo". "Bude klíčové, jak se rozhodnou voliči sociální demokracie," řekl.

Politolog Jan Outlý se domnívá, že Schwarzenberg bude ve 2. kole vnímán jako kandidát, který není tak zcela spojen s politikou vládních stran. Zeman podle Outlého společnost víc polarizuje a jeho potenciál pro druhé kolo je tak nižší.

Podle Jana Herzmanna má větší vyhlídky na vítězství ve 2. kole Schwarzenberg. Herzmann tak usuzuje z trendu podpory kandidátů. "Podpora Miloše Zemana v posledních dvou měsících stagnovala nebo mírně klesala. Podpora Karla Schwarzenberga rostla v posledním týdnu raketovým tempem," uvedl.

Bohumil Doležal si netroufne říct, jak 2. kolo dopadne, fakt, že Schwarzenberg skončil v těsném závěsu za Zemanem, ale považuje za obrovský úspěch kandidáta TOP 09. "Tohleto je skutečně puma," uvedl. Schwarzenberg má podle něj ve 2. kole solidní šanci. "Bude strašně záležet na tom, jak se podaří oslovit ty lidi, kteří volili pana Fischera," dodal.

Bývalý úřednický premiér Fischer podle něj doplatil na to, že "se snažil vyhovět úplně na všechny strany". "Jeho odpovědi byly 'ano, ale' - to je dobrý způsob, jak to prohrát úplně na všech stranách," míní Doležal. Z výsledku Přemysla Sobotky je Doležal "konsternován". Proč kandidát ODS dopadl, jak dopadl, musí podle něj zodpovědět vedení ODS.

"Kandidát vládní strany, který skončil s takovýmto výsledkem, to je absurdní," uvedla Dvořáková. Podle ní za to může ODS, která vybrala špatného uchazeče, který nemohl svojí osobností nikoho oslovit. Mlejnek řekl, že ODS Sobotku nasadila, "aby někoho nasadila a nebyla to ostuda". "A nakonec to ostuda byla," soudí politolog. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…