Zeman ocenil zachránce lidských životů. Vyznamenána byla i šestiletá dívka

27.03.2014 16:41

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal ocenění za záchranu lidských životů. Zlatý záchranný kříž převzal i sedmnáctiletý student za pomoc otci a muž, který zachránil dva topící se chlapce. Mezi oceněnými byla i šestiletá dívka a týmy profesionálních hasičů a policistů.

Zeman ocenil zachránce lidských životů. Vyznamenána byla i šestiletá dívka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V občanské kategorii dospělých byl zlatým křížem oceněn Jan Tyburec, jenž při červnových povodních skočil do řeky Otavy zachránit dva mladíky, které vodní vír stáhl pod jez. Čestné uznání obdržel i Karel Kubovec, který Tyburcovi pomáhal vytáhnout jednoho z tonoucích. V kategorii mládeže byl vyznamenán sedmnáctiletý František Nový, který vytrvalou masáží srdce zachránil život svému otci.

Z profesionálů byl oceněn Jan Žáček za zářijovou pomoc napadenému muži v Dobříši. Ze záchranářských kolektivů dnes cenu obdrželi také dva policisté z Třebíče za statečnost při záchraně lidských životů v obci Štěměchy na Třebíčsku. Zlatý kříž za nejkurióznější čin obdrželi hasiči z Domažlic za záchranu pracovníka ostrahy skládky v Lazcích, který při kontrole areálu propadl až po krk do odkalovací jímky.

Cenu za výjimečný přínos pro záchranářství obdržel Jiří Pudil za dosažení výborné úrovně zdravotnické záchranné služby ve Zlíně, Zlatý záchranářský kříž za informační a osvětovou činnost převzala Česká televize za zpravodajství při loňských povodních. Cenu mediálních partnerů získala šestiletá dívka z Plzně za to, že zachránila život matky trpící epilepsií díky své pohotové reakci, zejména že dokázala na lince 155 velmi dobře popsat stav matky a dále spolupracovat.

Ocenění generálního ředitele hasičů získali potápěči Ondřej Línek a Martin Pilát za červnovou záchranu tonoucího muže z řeky Rokytky, policejní prezident pak ocenil policistu Jakuba Štaffa za záchranu dvou lidí z hořícího auta.

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírá v několika kategoriích porota, v níž jsou zastoupeni profesionální záchranáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…