Zeman odsoudil útok v Nice. Je pro razantnější postup vůči teroristům

15.07.2016 6:28

Prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřili lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice, při němž zemřelo nejméně 80 lidí. Zeman se během návštěvy Mongolska vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům, Sobotka zdůraznil odhodlání porazit „zvrácený fanatismus“.

Zeman odsoudil útok v Nice. Je pro razantnější postup vůči teroristům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzském Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům,“ uvedl dnes na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Soustrast rodinám vyjádřil i český premiér. „Je mi nesmírně líto zmařených lidských životů. Francie má v boji s terorismem naši plnou podporu a solidaritu. Zvrácený fanatismus,který pohrdá lidskými životy, je třeba nemilosrdně porazit,“ uvedl na svém twitterovém účtu Sobotka.

"V Nice byla včera odpoledne moje rodina na návštěvě. Evropa musí začít aktivně bojovat proti terorismu, zákaz nošení zbraní ji nezachrání," vyzval na Twitteru ministr financí Andrej Babiš (ANO).

K předním českým politikům se ale přidávají postupně další. Například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na Twitteru vyjádřil soustras rodinám obětí a teroristický útok označil za „odporný“.

Útočník najel na rušné promenádě v Nice do davu nákladním autem ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Masakr nepřežilo minimálně 80 lidí a dalších 18 je kriticky zraněno. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…