Zeman pohovořil o penězích na kampaň i o Šloufovi

17.05.2012 8:24

Smršť billboardů, mítinky v každém koutu Česka, balónky, plakátové šílenství, mažoretky, pivo a párky zdarma - to je obvyklý kolorit gigantických předvolebních kampaní. Tuto podobu boje o Pražský hrad rázně odmítá v rozhovoru pro server idnes.cz expremiér Miloš Zeman.

Zeman pohovořil o penězích na kampaň i o Šloufovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Bývalý ministerský předseda předpokládá, že jeho hradní kampaň bude stát přibližně 2 až 3 miliony. "Počítám s drobnými obamovskými dary od poměrně velkého počtu malých sponzorů," řekl politik v rozhovoru. Zároveň odmítl možnost, že by mezi jeho sponzory patřily i nadnárodní společnosti jako je třeba Lukoil. "Lukoil nikdy nebyl mezi sponzory. To byla rozšířená fáma způsobená tím, že jeden z mých spolupracovníků je mimo jiné jednatelem Lukoilu. Předpokládám, že kdyby byl jednatelem třeba PanAm, tak mě budou obviňovat, že mě sponzorují americké aerolinie," prohlásil Zeman.
 
Expremiér odmítá námitku, že při dnešních cenách bude jeho kampaň chudá. Voliče chce oslovit prostřednictvím dvoustránkového životopisu, který jeho tým rozešle českým domácnostem. Za zásilku tohoto typu si česká pošta účtuje dvacet haléřů.  Zeman proto předpokládá, že za tuto část kampaně utratí 600 tisíc.  
     
Velký důraz klade politik známý razantní rétorikou na vystoupení v televizních debatách. "Zákon umožňuje kandidátovi pět hodin zadarmo ve veřejnoprávních médiích. Chci nabídnout těm, kteří nasbírají také alespoň těch 50 tisíc podpisů, polovinu svého času pro diskusi s nimi. Pro diváka je mnohem zajímavější poslouchat výměnu argumentů než sebechvalný monolog kandidáta," řekl Zeman iDnes.  

Turné za milion

 
Milion má stát  turné bývalého premiéra po 14 krajských městech. To bude mít podobu veřejných diskusí s lidmi.
 
Miloš Zeman ovšem v rozhovoru vyslovil obavy, že ČSSD a ODS budou možná usilovat o odklad prezidentské volby. "Tuto obavu mám. To, že tyto dvě strany nejsou schopny generovat vlastního, pro veřejnost přijatelného kandidáta, svědčí o jejich personální vyprahlosti, respektive o personálním deficitu," konstatoval Zeman.
 
Expremiér striktně odmítl možnost, že by v případě vítězství v prezidentských volbách přivedl na Hrad lobbistu Miroslava Šloufa, nebo svého exporadce Vratislava Šímu. Ten kdysi podle tvrzení některých zdrojů vytvořil skandální hanopis Operace Olovo namířený proti Petře Buzkové.

"Mnohokrát jsem uvedl, že Miroslav Šlouf by na Hradě nebyl. Pana Šímu jsem vyhodil, protože dva poradci, pánové Šarapatka a Šíma, byli podezřelí z akce Olovo. Protože jsem nevěděl který, tak jsem vyhodil oba," řekl Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…