Zeman pojede do Číny. Chce do Česka přilákat investory

26.06.2014 13:36

Prezident Miloš Zeman v říjnu zamíří do Číny. Hlava státu tak bude dalším českým politikem v řadě, který navštíví Říši středu. Chce totiž přilákat investory, a to konkrétně do Moravskoslezského kraje. Informuje o tom server iDnes.cz.

Zeman pojede do Číny. Chce do Česka přilákat investory
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman se starostou Pacova

„Na říjen se plánuje cesta pana prezidenta do Číny,“ prohlásil mluvčí Jiří Ovčáček. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který do Číny také zavítal, a to s početnou podnikatelskou delegací, k tomu navíc dodal, že v příštím roce by mohl do Číny zavítat i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Obrovský turistický potenciál

„Preferujeme investice v Moravskoslezském kraji. Ještě než jsem jel do Číny, paní čínská velvyslankyně se byla podívat na zónu Mošnov, byla na Technické univerzitě Vysoké školy báňské, tam by mělo být technologické centrum,“ řekl Mládek.

Sám Zeman dal již v minulosti najevo, že odmítání Číny v konečném důsledku k ničemu nevede, tím méně k požadované demokratizaci země. Jestliže bude docházet k obchodním výměnám či turistickým návštěvám, vznikne alespoň nějaký prostor, v němž bude možné vést s Čínou dialog. Odhady přitom naznačuji, že v Číně existuje klientela až 135 milionů lidí, kteří ještě nenavštívili Česko, ale mají dostatečné finanční prostředky, aby tak učinili, pokud by v nich někdo dokázal probudit zájem. Ti, kteří v Česku již byli, jsou podle ministra Mládka nadšení, a to nejen Prahou.

O změnu v čínsko-českých vztazích se pokosil premiér Bohuslav Sobotka prohlášením, že ČR plně respektuje územní celistvost Číny, Tibet nevyjímaje, a plně respektuje čínské právo řešit bez dalšího vměšování okolního světa vnitropolitické otázky. Stejné principy prosazuje i Evropská unie jako celek.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…