Zeman poprvé skládal účty občanům. Promluvil i o rozdělené společnosti

26.12.2013 13:25

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu skládal účty občanům republiky. Zdůraznil, že souboj jeho příznivců a odpůrců skončil prezidentskou volbou a že sliby, k nimž se během inaugurace zavázal, plní. K současné politické situaci se nijak nevyjádřil.

Zeman poprvé skládal účty občanům. Promluvil i o rozdělené společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Od inaugurace prý absolvoval 620 setkání. Za důležitější však považuje plnění vlastních slibů. Těch si ještě před volbami vytkl pět: Že až na závažné výjimky nebude vyhlašovat amnestii ani udělovat milosti, že zlepší vztahy s Evropskou unií, že stabilizuje Ústavní soud, že bude třetinu svého platu věnovat na umořování státního dluhu a že se pokusí společnost spíše sjednocovat než rozdělovat.

Na Hradě už vlaje bruselská vlajka

„Na Pražském hradě už vlaje vlajka Evropské unie, jíž jsme členem. Při své návštěvě v Bruselu jsem se snažil zlepšit podmínky při čerpání evropských dotací, a to i v souvislosti s problematikou služebního zákona,“ prohlásil ve vánočním projevu. „Senát schválil deset ústavních soudců a já bych za to chtěl Senátu poděkovat. Dva mé návrhy při tom Senát nepřijal, ale i to je jeho právo. Ústavní soud tak pracuje v plném složení a pracuje dobře,“ pochvaloval si prezident.

„Ve svém inauguračním projevu jsem se zavázal,“ pokračoval Zeman, „že se pokusím spíše sjednocovat než rozdělovat. Nemluvím teď o rozdělení společnosti na příznivce a odpůrce jednotlivých prezidentských kandidátů. Tato válka skončila prezidentskou volbou. Mluvím o daleko hlubším rozdělení, kde osa vedla mezi těmi, kdo byli nespokojeni s tehdejší vládou, a těmi, kdo s ní byli spokojeni,“ konstatoval s tím, že podpora tehdejší Nečasovy vlády se pohybovala jen kolem 20 procent.

Zeman poděkoval Rusnokově vládě

Po pádu Petra Nečase byl prý pod silným tlakem, aby jmenoval vládu se stejným programem a ve stejném složení jen bez bývalého premiéra. „Tento návrh, který se opíral o pochybnou `stojedničkovou` podporu, jsem odmítl a v souladu se svým ústavním právem jsem premiérem jmenoval nezávislou osobnost – Jiřího Rusnoka. Chtěl bych Rusnokově vládě poděkovat za to, že ministr financí rozuměl financím, že ministr průmyslu rozuměl průmyslu, že ministr obrany rozuměl armádě a tak dále. A také za to, že dokázala připravit základní zákon roku, tedy státní rozpočet, který zajišťuje alespoň základní stabilitu ekonomiky,“ prohlásil Zeman.

V závěru vyjádřil naději, že nynější opozice bude tvůrčí, kritická a odpovědná. „Chtěl bych vám popřát naplněný život, život naplněný užitečnými skutky, protože jenom takový život přináší štěstí a radost,“ dodal prezident.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…